Implementatie en opschaling van WeMind bij GGZ Noord-Holland Noord

Het werkgebied van GGZ Noord-Holland Noord (GGZ NHN) bevindt zich (logischerwijs) in de regio Noord-Holland Noord, provincie Noord-Holland

Binnen GGZ NHN worden cliënten in behandeld met trauma en trauma gerelateerde klachten, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), die langdurige beperkingen ervaren door psychiatrische problemen.

Face-to-face EMDR-therapie is soms lastig vanwege de ernst van de klachten of logistieke hindernissen, zoals sociale angst of afhankelijkheid van anderen voor vervoer. Lange wachttijden zijn daarnaast ook een probleem, deels door de krapte op de arbeidsmarkt en een grotere zorgvraag en complexiteit van de zorgvragen.

Doel

Om deze uitdagingen aan te pakken en de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren, heeft GGZ NHN besloten D-EMDR-therapie (D-EMDR) te implementeren en op te schalen. Dit omvat implementatie van technologie, opleiding van zorgprofessionals en educatie van cliënten en mantelzorgers over e-health-technologie.

D-EMDR-therapie brengt veranderingen in de zorgprocessen met zich mee. Therapie wordt in de toekomst op afstand geleverd, wat cliënten meer flexibiliteit geeft zonder het contact met hun therapeut te verliezen. Daarnaast verandert de cliëntondersteuning ook; cliënten kunnen door de D-EMDR zelfstandiger therapie volgen vanuit hun eigen omgeving.
De overgang naar digitale therapie vereist een hernieuwde inzet van technologie, met video-meetings, beveiligde communicatieplatforms en specifieke software voor EMDR-therapie (WeMind). Dit vraagt om een herstructurering van de technologische infrastructuur van de zorgorganisatie.
Eén van de voordelen is dat tijd- en capaciteitsbeheer aanzienlijk verbeteren met D-EMDR-therapie. Therapeuten kunnen efficiënter werken en meer cliënten bedienen in minder tijd, waardoor wachttijden worden verkort. Continuïteit van zorg is ook verzekerd, zelfs bij personeelsverloop, omdat dossiers makkelijker kunnen worden overgenomen. Tot slot worden ook administratieve lasten verminderd door de inzet WeMind, omdat rapporten na afloop van de sessies direct en eenvoudig kunnen worden uitgedraaid.

De transitie naar D-EMDR-therapie biedt meer flexibiliteit en toegankelijkheid voor zowel cliënten als zorgverleners. Cliënten krijgen meer controle over hun behandeltraject, terwijl zorgverleners efficiënter kunnen werken en meer cliënten kunnen bedienen.

GGZ NHN zal tijdens 3 projectjaren zorgen voor een implementatie van de WeMind-technologie. In het eerste jaar zullen 20 therapeuten en 100 cliënten worden betrokken. In het tweede jaar zal dit oplopen tot 35 therapeuten die de behandeling toepassen bij 175 cliënten. Tot slot zullen in het derde jaar 50 therapeuten worden opgeleid en zullen 250 cliënten gebruikmaken van WeMind. Het doel van het project is dat WeMind na afloop van deze 3 projectjaren volledig is geïmplementeerd binnen GGZ NHN en dat er bij 90% van de behandelingen D-EMDR wordt toegepast.

Projectsamenvatting

Projectnummer STOZ-03754360
Locatie Noord-Holland, Nederland
Status Lopend
Jaar 2024
Subsidieregeling Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)
Sectoren Gezondheidszorg
Aanvrager Stichting GGZ Noord-Holland-Noord