Reablement beleid Patyna
De zorghuizen van Patyna bieden veel intramurale zorg VVT en relatief minder WLZ zorg thuis, in de provincie Friesland.
Doel
Het inzetten van technologische toepassingen, om zo de toenemende vraag naar zorg op te kunnen vangen en zorg te kunnen blijven bieden, waarin de eigen regie van de cliënt centraal staat.
Digitale hulpbronnen als medicatiedispenser, beeldbellen en leefpatroonmonitoring helpen als ondersteunend middel bij het reablement beleid dat Patyna hanteert.
De Medido (medicatiedispenser) is een doosje dat wordt geïnstalleerd bij bewoners van verzorgingstehuizen binnen de organisatie. Met name psychogeriatrische zorg (PG) cliënten krijgen veelvoudig te maken met deze apparatuur voor het herinneren van medicatie inname. De medicatiedispenser is een innovatief apparaat, ontworpen om de toediening van medicijnen te automatiseren en te optimaliseren. Het systeem is voorzien van een gebruiksvriendelijke interface en is verbonden met een centrale server, waardoor zorgverleners op afstand de medicatie-inname van patiënten kunnen monitoren en bijsturen. De dispenser biedt nauwkeurige doseringen op vooraf ingestelde tijden, wat de therapietrouw bevordert en medicatiefouten vermindert. Door de integratie van alarmen en herinneringen, zorgt de Medido medicatiedispenser ervoor dat patiënten tijdig hun medicatie innemen, wat bijdraagt aan een betere gezondheid en welzijn.
Compaan beeldbellen is een beeldbelsysteem, waarbij videobellen laagdrempelig wordt aangeboden aan de bewoners van de verpleeghuizen binnen Patyna. Compaan beeldbellen is een geavanceerde communicatietool die speciaal is ontworpen voor ouderen en zorgbehoevenden. Het systeem maakt gebruik van een eenvoudig te bedienen tablet waarmee gebruikers via videobellen in contact kunnen blijven met familie, vrienden en zorgverleners. De gebruiksvriendelijke interface en grote knoppen zorgen ervoor dat ook minder technisch vaardige gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot beeldbelgesprekken. Door het bevorderen van sociale interactie en directe communicatie, draagt Compaan beeldbellen bij aan het verminderen van eenzaamheid en het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen. Het biedt daarnaast zorgverleners de mogelijkheid om op afstand contact te houden met hun cliënten en hun welzijn te monitoren.
Leefpatroonmonitoring is een geavanceerde technologie, die wordt ingezet binnen de verpleeghuizen van Patyna om het dagelijks leven van bewoners te volgen en te optimaliseren. Deze technologie maakt gebruik van sensoren en andere monitoringapparatuur om diverse aspecten van het leefpatroon van de bewoners te registreren, zoals bewegingsactiviteit, slaappatronen, en eet- en drinkgedrag. Door continue monitoring krijgen zorgverleners een gedetailleerd inzicht in het welzijn van de bewoners, waardoor ze sneller kunnen reageren op eventuele veranderingen of problemen.
Om ervoor te zorgen dat de zorgprofessionals ((wijk)verpleging, casemanagers dementie en HBH) bekend zijn met/enthousiast zijn over de mogelijkheden van de digitalisering, worden intern specifiek hierop gericht (creatieve) trainingssessies verzorgd. Door met de cliënt (en het cliëntsysteem) actief te ervaren of, en welke, toegevoegde waarde de technische hulpbronnen kunnen leveren in de thuissituatie, krijgen de zorgprofessionals zicht op bruikbaarheid bij specifieke doelgroepen. De digicoach zorgt tevens voor de logistiek en het beheer, vangt (technische) gebruiksproblemen af, en haalt actief en gestructureerd ervaringen van medewerkers, cliënten en mantelzorgers op.
Het leren toepassen van en vertrouwen krijgen in het juiste hulpmiddel dat aansluit bij de problematiek van de cliënt heeft grote meerwaarde voor de cliënt en zijn mantelzorgers. Organisatiebreed geeft het inzicht of de digitalisering kansrijk is voor verder opschaling binnen de (andere) zorgtakken van Patyna en verdere opschaling en reguliere inbedding.