Kerschoten

Aantal aansluitingen: 2110

Bron(nen): Aquathermie (TEA RWZI)

Temperatuur warmtenet: MT

Einddatum van het project: 14-06-2030


Het project Warmtenet Kerschoten in Apeldoorn is het eerste grote warmteproject in de bestaande gebouwde omgeving van de stad en markeert de start van een reeks warmtenetten in Apeldoorn. De belangrijkste warmtebron voor dit net is het gezuiverde water van de nabijgelegen rioolwaterzuivering (RWZI), een warmtebron met ruim voldoende capaciteit voor de wijk Kerschoten en diverse toekomstige bestaande wijken. De warmte wordt opgewekt met een warmtepomp die warmte uit het effluent van de RWZI haalt en met behulp van elektriciteit naar een hoger temperatuurniveau brengt. Een grote warmtebuffer maakt deel uit van de warmtecentrale en maakt flexibiliteit in de elektriciteitsafname mogelijk.

De gemeente Apeldoorn zal samen met het Gelders Warmteinfrabedrijf (GWIB) het Warmteinfrabedrijf Warmtenetwerk Apeldoorn (WNA) oprichten. GWIB, dat samenwerkt met Gelderse gemeenten, heeft als doel om de ontwikkeling en realisatie van warmtenetten te versnellen. WNA zal zich richten op het ontwikkelen, aanleggen, en exploiteren van warmte-infrastructuur in Apeldoorn, te beginnen in de wijk Kerschoten en Kerschoten West. 
Kerschoten is een naoorlogse wijk, gebouwd in de jaren '50 tot '70, en is door het Rijk geselecteerd als een gebied met bijzondere cultuurhistorische betekenis. De wijk kenmerkt zich door een mix van laagbouw en hoogbouw, waaronder vier hoge torens, en is ontworpen volgens de ‘wijkgedachte’ van die tijd, waarin wonen, recreatie en voorzieningen gescheiden zijn.

Het warmtenet wordt gerealiseerd door een samenwerking van acht projectpartners. Voor de woningen in bezit van de woningcorporaties geldt dat deze nu al dus voor aansluiting op het warmtenet warmtenetklaar zijn gemaakt. Ook voor de woningen van particuliere verhuurders geldt eenzelfde set maatregelen. Uit een pilot bleek dat het overgrote deel van de woningen in Kerschoten al geschikt is voor verwarming via het warmtenet. Dit project vormt een belangrijke stap in de energietransitie van Apeldoorn.
 

Projectsamenvatting

Projectnummer WIS-0092023
Rijksbijdrage € 12.135.706,00
Locatie Nederland, Gelderland
Jaar 2023
Subsidieregeling Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS)
Sectoren Energiedistributie
Aanvrager Firan B.V.