Blended sociaal werk Surplus

Surplus Welzijn (Surplus) verbindt mensen, groepen en de samenleving, en draagt bij aan welzijn en leefbaarheid in samenwerking met gemeenten en maatschappelijke organisaties. Surplus is actief in 9 gemeenten in West-Brabant, provincie Noord-Brabant.

Het doel is om tegen eind 2024 een gedeelde visie en ambitie voor blended hulpverlening, een concreet advies en implementatieplan voor beeldbellen bij AMW, en een voorstel voor één of twee pilotplannen bij Geld & Recht te hebben gerealiseerd.

Blended hulpverlening kan een rol spelen om de eigen regie van cliënten thuis te versterken, reistijd en -kosten te besparen, preventieve eerstelijnszorg te versterken en zodoende een goede kwaliteit van dienstverlening te blijven behouden. Echter, de adoptie van technologie vraagt om zorgvuldige inbedding in de organisatie en de ontwikkeling van digitale vaardigheden. In het sociaal domein is daar in de afgelopen jaren nog onvoldoende aandacht voor geweest.

De ambitie van Surplus is om blended ondersteuning een vast onderdeel te maken van de dienstverlening, zodat alle cliënten van Surplus hiervan gebruik kunnen maken. Met deze implementatiestart wil Surplus specifiek de inzet van blended hulpverlening verkennen binnen de onderdelen Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en Geld & Recht. Bij AMW is er al enige ervaring met beeldcontact en wil Surplus onderzoeken hoe dit structureel kan worden geïntegreerd in het werkproces. Bij Geld & Recht is er nog nauwelijks ervaring met beeldcontact, en zal Surplus verkennen welke hulpvragen hiervoor geschikt zijn en hoe een blended hulpverleningstraject eruit kan zien.

Projectsamenvatting

Projectnummer STOZ-03723791
Locatie Noord-Brabant, Nederland
Status Lopend
Jaar 2024
Subsidieregeling Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)
Sectoren Gezondheidszorg
Aanvrager Stichting Surplus Welzijn