Visie, routekaart en implementatie van hybride oefentherapie

Intraverte Tri-Plus (Intraverte) begeleidt kinderen met fysieke, houdings- of slaapproblemen op meer dan 40 locaties verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland.

Doel van het project is het ontwikkelen van een visie, routekaart en plan voor vervolg, voor de inzet van digitale of hybride paramedische zorg voor oefentherapeuten werkzaam bij Intraverte en Oefentherapie Carnissehuis en door de samenwerking met de VvOCM vormt dit ook de basis voor verdere implementatie van digitale en hybride paramedische zorg binnen de oefentherapie.

Intraverte treedt op als aanvrager en werkt samen met de VvOCM als initiator van de ontwikkeling van digitale en hybride behandeling voor alle oefentherapeuten werkzaam in Nederland. Ook is bewust gekozen voor een samenwerking met Oefentherapie Carnissehuis, zodat ook de doelgroep volwassenen met problemen op het gebied van houding en beweeggewoontes betrokken is in de ontwikkeling van een generieke visie voor hybride oefentherapie. Daarnaast wordt er voor beide praktijken een visie op hybride oefentherapie voor hun doelgroep ontwikkeld.

De praktijken verwachten dat digitale en hybride zorg meer kan betekenen voor de patiënten. Hybride behandeling biedt oefentherapeuten de mogelijkheid om fysieke zorg op locatie te combineren met digitale zorg zoals video-consulten, digitale oefenprogramma's, sensortechnologie, wearables en virtual reality. Bij chronisch zieke patiënten en ouderen draagt hybride zorg ook bij aan het behoud van kwaliteit van leven en zelfregie, hetgeen uiteindelijk ook bijdraagt aan de mogelijkheden om langer thuis te wonen en vermindering van een beroep op zorgprofessionals. Bij kinderoefentherapie wordt verwacht dat dit een positief effect heeft op de behandeling en samenwerking met kind en ouders in de behandeling, wat resulteert in efficiëntere inzet van kinderoefentherapie.

Hoewel hybride behandeling veel voordelen kan bieden voor zowel patiënten als zorgprofessionals, is in de meeste gevallen fysiek contact nodig voor inspectie, lichamelijk onderzoek en het stellen van een diagnose. Alle reden om een visie op de inzet van hybride behandeling binnen de oefentherapie te ontwikkelen. Men ziet voldoende overlap tussen de doelgroepen kinderen en volwassenen om dit traject gezamenlijk te doen.

Projectsamenvatting

Projectnummer STOZ-03696892
Locatie Gelderland, Utrecht (provincie), Zeeland, Zuid-Holland, Nederland
Status Lopend
Jaar 2024
Subsidieregeling Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)
Sectoren Gezondheidszorg
Aanvrager Intraverte Tri-Plus B.V.