Circulaire Hybride voedingsmiddelen

De materiaal- cq productketen bestaat uit de productie van circulaire hybride vleesproducten, die deels plantaardige en voor een kleiner deel vleesingrediënten bevatten. De vleesingrediënten bestaan weer voor een groot deel uit meelwormen gekweekt op groentegewassen die niet meer voor consumptie door mensen en (pluim-)vee geschikt zijn. De keten start dus bij voedsel dat als afval zou worden weggegooid: ? Boeren en tuinders gooien groenten en fruit weg dat kwalitatief en of esthetisch niet voldoet aan de eisen voor menselijke of dierlijke consumptie, ? Supermarkten en restaurants gooien niet verkocht voedsel weg, ? Deze reststromen worden gebruikt als voedsel voor de meelwormen, ? Restaurants, groothandels en cateringbedrijven vragen naar duurzame alternatieve dierlijke eiwitten met een lage CO2-voetafdruk en/of op circulaire basis. Het plan is om in de regio Amsterdam en omstreken Circulaire Hybride vleesproducten aan te bieden op basis van meelwormen die zijn geteeld op niet verbruikt en afgekeurd voedsel van boeren en tuinders. Deze reststromen gaan naar de meelwormkwekers. Na nadere bewerking worden hybride vleesproducten met groot bestanddeel meelwormvlees weer aan de consument aangeboden via groothandels, restaurants, cateringbedrijven en slagerijen. Nieuwe bewerkingstechnieken en bindingstechnieken zullen worden ontwikkeld. Met behulp van de procesbegeleider wordt de keten uitgebreid met meer en andere boeren, restaurants, voedselbewerkers, meelwormkwekers en wordt de keten gestimuleerd om goed samen te werken.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP24044
Rijksbijdrage € 120.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2024
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners Avo Specerijen; Cibus Nexum B.V.; Fontijn Vless en Vleeswaren B.V. Slagerij ten Wolde; Synergy in Food Entomo B.V
Aanvrager Eat Hybrids