Circulaire keten voor hergebruik van CO2, VOC’s en gist uit fermentatieprocessen

Het aantal Nederlandse bierbrouwerijen dat onder de definitie ‘kleinbedrijf’ valt is de afgelopen jaren flink toegenomen. Sinds 2007 is het aantal kleine bierbrouwerijen namelijk bijna verzesvoudigd van 90 naar 370 bierbrouwerijen(Bron: CBS), waardoor bijna de helft van alle bierbrouwerijen in Nederland als kleinbedrijf aangemerkt kan worden. Hiermee zijn kleinbedrijven met 5 of minder personeelsleden verantwoordelijk voor het brouwen van ca. 3,7 miljoen hectoliter (hL) bier per jaar. Dit aantal lijkt komende jaren alleen maar toe te zullen nemen. Bierbrouwen betreft momenteel echter nog een zeer lineair proces, waarbij meerdere virgin grondstoffen gedurende de productie worden omgezet naar afvalstoffen. Dit, ten gevolge van een belangrijke stap voor het brouwen van bier, namelijk fermentatie, waarbij gist wordt toegevoegd aan wort (product dat voortkomt uit menging tussen mout en water) welke de suikers in de wort omzet naar alcoholen. Dit fermentatieproces waarbij suiker door middel van gist omgezet wordt naar alcohol, levert een aantal bijproducten zoals VOC’s (dit zijn organische chemicaliën zoals aroma’s en smaakcompounds) en biogeen-CO2 (CO2 die vrijkomt uit biologische processen zoals fermentatie). Momenteel worden deze bijproducten als afval gezien, waarbij de CO2 en VOC’s via leidingen de atmosfeer in verdampt, hetgeen de CO2-uitstoot verhoogd en maakt dat bierbrouwerijen actief bijdragen aan de opwarming van de aarde. Het consortium gelooft dat dit beter kan. Zij zijn er van overtuigd dat de bijproducten uit de fermentatie niet alleen opgevangen kunnen worden, maar tevens kunnen worden opgewaardeerd op de R-ladder en hoogwaardig kunnen worden hergebruikt in verschillende sectoren. Binnen onderhavigt project wil het samenwerkingsverband daarom samenwerken om een volledig circulaire keten te ontwikkelen waarbij CO2, VOC’s en gistproducten uit fermentatie tijdens bierproductie wordt opgevangen, opgewaardeerd en in verschillende sectoren wordt hergebruikt. Het is hierbij essentieel dat het eindresultaat van deze samenwerking een efficiënte keten oplevert waarbij de opgevangen en herbruikbare CO2, VOC’s en gist qua kwaliteit en prijs kan concurreren met conventioneel geproduceerde alternatieven uit fossiele brandstoffen. Op deze wijze ontstaat een zeer duurzaam, eenvoudig en efficiënt alternatief ten opzichte van de vervuilende, conventionele food-grade CO2 productie.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP24056
Rijksbijdrage € 120.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2024
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners Algreen B.V.; Gooische Bierbrouwerij B.V.; Revyve B.V.; Spireaux B.V.; Stadsbrouwerij Wageningen
Aanvrager Brewright