Lokaal Goud

In het project wordt een nieuwe lokale circulaire keten opgezet waarbij een aantal reststromen uit de horeca en van een voedselproductontwikkelaar (koffiedik en Groente & Fruit), wordt verwaard tot oesterzwammen en vermicast Het substraat wat overblijft na de productie van oesterzwammen, wordt gemengd met GF-stromen tot vermicast o.a. voor toepassing in voedselbossen en nieuwe voedselproducten. Daarmee worden de processen voor de circulair te ontwikkelen keten georganiseerd en worden circulair geproduceerde producten opgeleverd: vermicast, oesterzwammen, onbewerkte en bewerkte voedselbosproducten voor consumenten en horeca. De nieuwe keten bestaat uit een horecaondernemer als leverancier van koffiedik en overige organische reststromen, tevens afnemer van oesterzwammen en ontwikkelaar nieuwe concepten/producten. Een producent van oesterzwammen en vermicast. Een architect van voedselbossen tevens eigenaar voedselbos en eigen kwekerij. Een ontwikkelaar, verwerker en producent van lokale producten, vaak uit reststromen. Tevens leverancier van reststromen ten behoeve van vermicast. Een zelfstandig ondernemer met o.a. een winkel in duurzame producten. Door hun krachten te bundelen in dit circulair ketenproject verwachten zij “lokaal goud” in handen te hebben door een goede business case te ontwikkelen voor ieder van hen en een “tipping point” te realiseren voor de lokale circulaire economie. Centraal staan de organisatie en logistiek van de inzameling en scheiding van de relevante afvalstromen, ontwikkeling van een vermicast productieproces, productie door voedselbossen, ontwikkeling van nieuwe producten en de vermarketing . Om de afzetmogelijkheden te vergroten worden ook bewerkte producten, voedingsconcepten en ondersteunende tools ontwikkeld voor horeca en consumenten. Tot slot worden business cases ontwikkeld en een aanpak voor opschaling naar andere regio’s. Resultaten zijn: · Een efficiënt, effectief en op te schalen proces voor het lokaal scheiden, inzamelen en transporteren van GF-restafval en koffiedik · Een optimaal productieproces en receptuur voor vermicast op basis van GF-reststromen en koffiedik · Kwalitatief en kwantitatief goede producten uit voedselbossen. Een organisatiemodel voor het oogsten; · Bewerkingsmethoden voor producten uit voedselbossen, oesterzwammen en overige niet reguliere producten tot bewerkte/ houdbare producten voor horeca en consumenten · Pakket aan eisen/wensen van de horeca met betrekking tot (bewerkte) producten uit de voedselbossen en oesterzwammen · Aanpak voor opschaling en uitrolplan voor andere regio’s

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP24043
Rijksbijdrage € 100.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2024
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners Frans B.V. Horsten Foodscape Oergroen Prinsenzwam Wild Heart Producties
Aanvrager Wild Heart Producties