Visie, routekaart en implementatie van hybride dieetbehandeling

Diëtistenpraktijk Health Risk Control (HRC) is gevestigd op meer dan 30 locaties in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan de Lek, provincie Zuid-Holland.

HRC biedt diëtistische behandeling aan patiënten bij problemen met onder- of overgewicht en bij leefstijlgerelateerde en/of medisch gerelateerde hulpvragen.

Doel van het project is het ontwikkelen van een visie, routekaart en plan voor vervolg, voor de inzet van digitale of hybride paramedische zorg voor diëtisten werkzaam bij HRC. Door de samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vormt dit ook de basis voor verdere implementatie van digitale en hybride paramedische zorg binnen de diëtetiek.

Via deze aanvraag wil HRC, samen met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) een visie en koers voor de ontwikkeling en implementatie van hybride zorg opstellen, met een focus op samenwerking in de zorgketen en zorgnetwerken. HRC zal hiervoor beroepsprofessionals uit de praktijk en vanuit de kennisnetwerken betrekken. HRC treedt op als aanvrager en werkt samen met de NVD als initiator van de ontwikkeling van digitale en hybride behandeling voor alle diëtisten werkzaam in Nederland.

HRC verwacht dat digitale en hybride zorg meer kan betekenen voor de patiënten, onder andere in ketenzorg en netwerkzorg, in de samenwerking tussen eerste- en tweede- en derdelijnszorg. HRC verwacht dat dit voordelen oplevert bij de overgang van patiënten vanuit het ziekenhuis of revalidatiecentrum naar huis, met specifieke voordelen voor leefstijl gerelateerde aandoeningen, en medische gerelateerde problemen met voeding zoals oncologie, ouderenzorg, en neurodegeneratieve stoornissen. Bij chronisch zieke patiënten en ouderen draagt hybride zorg ook bij aan het behoud van kwaliteit van leven en zelfregie, wat uiteindelijk ook bijdraagt aan de mogelijkheden om langer thuis te wonen en vermindering van een beroep op zorgprofessionals.

HRC wil in samenwerking met de NVD verduidelijken bij welke soort vraagstellingen, doelgroepen en op welke wijze hybride behandeling onderdeel kan zijn van de reguliere behandeling in ketenzorg en netwerkzorg bij de behandeling van chronisch zieke patiënten en ouderen, om zo bij te dragen aan langer in (redelijke) gezondheid thuis wonen en substitutie van duurdere zorg in de keten en vermindering van de impact van arbeidsmarktproblematiek binnen de zorg.

Projectsamenvatting

Projectnummer STOZ-03691366
Locatie Zuid-Holland, Nederland
Status Lopend
Jaar 2024
Subsidieregeling Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)
Sectoren Gezondheidszorg
Aanvrager Health Risk Control