Regio Zuid | Een Nederlandse keten voor quinoa
Er is in Nederland een groeiende vraag naar quinoa, ook wel bekend als superfood. De quinoazaden worden in salades verwerkt of als hoofdcomponent van de warme maaltijd toegepast. Momenteel vindt de teelt van deze zaden vooral in Zuid-Amerika plaats. De huidige producenten kunnen niet duurzaam voorzien in de groeiende vraag naar het product, vooral omdat het gros van de productie voor de binnenlandse marktvraag bestemd is. De aanvragers willen voor de West-Europese markt productie en verwerking van quinoa opzetten die duurzaam, lokaal en traceerbaar geteeld wordt. Wageningen Universiteit heeft enkele rassen ontwikkeld die geschikt zijn voor teelt in het Nederlandse klimaat. Van groot belang is dat er verwerkingsinstallaties komen voor het drogen en verwerken van de zaden, zodat ze op de markt kunnen worden gebracht. Bestaande verwerkingsinstallaties zijn daar niet geschikt voor, omdat de zaden erg fijn van structuur zijn, heel veel stof geven in de verwerking en glutenvrij zijn en moeten blijven. Dutch Quinoa Group B.V. heeft inmiddels een groep telers aan zich verbonden die dit gewas telen. De beide aanvragers willen apparatuur ontwikkelen die geschikt is om de quinoazaden gereed te maken voor verkoop. Omdat geen standaardapparatuur beschikbaar is, gaan de aanvragers een verwerkingsketen (machines) ontwikkelen, die toegespitst is op de specifieke eigenschappen van de Nederlandse quinoa. Dit moet ertoe leiden dat het meest duurzame product aan de consument aangeboden kan worden.