Regio Zuid | TUN Food Innovation

Doel van het project is om een universele blauwdruk te ontwikkelen voor de aansturing van industriële Vacuüm MicroWave-droogprocessen (VMW) voor agrofood producten. Het business model is erop gericht om industriële droogprocessen voor agrofood producten te ontwikkelen met launching customers. De technologische uitdagingen en producten die als testcase kunnen dienen voor de R&D-fase zijn geïdentificeerd. Op basis van een concurrentieanalyse zijn nog niet ontwikkelde industriële droogprocessen voor agrofood producten geïdentificeerd. Op basis van een marktanalyse voor kansrijke VMW-gedroogde producten zijn mogelijke launching customers geïdentificeerd. Er is gekozen voor het ontwikkelen van een blauwdruk voor industriële droogprocessen met als testcase varkensoren, champignons, tomaten en aardappelen..De aanvragers bouwen een functioneel prototype van een VMW-droogmachine om de blauwdruk voor het droogproces te kunnen ontwikkelen. Het industriële VMW-droogproces wordt samen met launching customers opgepakt: bedrijven met een sterke marktpositie op varkensoren, champignons, tomaten en aardappelen. Binnen dit R&D project ontwikkelen de aanvragers van proof of principle naar een functioneel prototype en vervolgens naar een industrieel model. Na afloop van de R&D-fase kan gelijk gestart worden met de industriële opschaling in samenwerking met de launching customers. De voorgenomen innovatie betreft zowel een vernieuwing van een product, proces als dienst:.- De ontwikkeling van een licentiemodel in samenwerking met launching customers. De nieuwe, met VMW-technologie gedroogde producten behouden optimaal hun vorm, kleur, structuur en inhoudsstoffen. Gedroogde producten met deze eigenschappen zijn nog niet op de markt..- De ontwikkeling van een blauwdruk van een industrieel VMW-droogproces, ontwikkeld op basis van een testcase van vier geselecteerde producten, door te variëren in parameters als tijd, druk en microgolfintensiteit. Water wordt bijvoorbeeld op verschillende manieren gebonden in producten, voor elk type waterbinding moet een apart proces ontwikkeld worden. Stralingsgolfeffecten raken aan absorptie en aan het gemak waarmee vocht uit kan treden. Ook voor deze effecten moeten aparte processen ontwikkeld worden..Uit concurrentie- en marktonderzoek blijkt dat de grote marktspelers nog aan het begin staan van de industriële opschaling van VMW-droogprocessen. Dat betekent dat er voldoende ruimte op de markt is. Op het droogproces is inmiddels wereldwijd octrooi aangevraagd.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2015-0537
Rijksbijdrage € 200.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2015
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager TUN Food Innovation B.V.