Regio Zuid | Mechanisatie Zoete aardappel
Het aantal teelten van de Zeeuwse akkerbouwer is steeds beperkter geworden, de Zeeuwse akkerbouwer is een teler van bulkproducten geworden. De marge op bulkproducten is beperkt. de teelt van een nieuw gewas, in een nichemarkt is daarmee erg interessant voor een innovatieve en ondernemende akkerbouwer. De zoete aardappel is een gewas met de oorsprong in Zuid-Amerika, vooralsnog wordt deze groente vooral in de Surinaamse keuken gebruikt. De laatste jaren is de belangstelling voor de Zoete aardappel groeiende en is de groente ook in de ‘gangbare’ supermarkten te verkrijgen. Alle zoete aardappels die momenteel verkocht worden in Nederland, worden geïmporteerd met de Verenigde Staten als grootste exporteur. De consumptie is de laatste tien jaar met 300% gegroeid en de verwachting is dat deze groei nog door zal zetten in de komende jaren. Het is dus een logische veronderstelling dat er een markt is voor lokaal geteelde aardappelen. De organisatie ‘Willem en Drees’, met een groot netwerk van retailers en consumenten, heeft hier al interesse voor getoond. De zoete aardappel is een subtropisch gewas en is tot op heden alleen nog maar hobbymatig geteeld. Echter, in de afgelopen jaren zijn er in de Biobased Garden op Rusthoeve en bij de kwekerij de Waog goede resultaten geboekt met de teelt. Deze haalbaarheidsstudie heeft als doel om te bepalen of en hoe de zoete aardappel geteeld kan worden Hierbij wordt gekeken naar technische knelpunten en oplossingen en het toekomstig verdienmodel van de teelt van zoete aardappel. Het haalbaarheidsonderzoek wordt zowel gericht op de landbouwkundig