Regio Zuid | Haalbaarheid ontwikkeling prototype Droogmachine

Doel is om de technische en economische haalbaarheid te onderzoeken van de ontwikkeling van een innovatieve droogmachine die op grote(re) schaal agrofood producten kan drogen op een temperatuur <40 graden, waarbij de celstructuur blijft behouden en daarmee ook smaak, kleur en inhoudsstoffen. De innovatieve droogtechniek is gebaseerd op de toepassing van een vacuüm tank (voor comprimatie), die wordt gepositioneerd in een magnetron. De radiografische golven van de magnetron zorgen voor een versnelling van het proces. Hierdoor kan op een lage temperatuur gedroogd worden, waardoor smaak, kleur en inhoudsstoffen behouden blijven en geen karemellisatie optreedt. Voor de ontwikkeling van een droogmachine die grotere hoeveelheden product en zelfs bulk zou kunnen verwerken zijn de volgende technische risico’s benoemd:.- De verhouding van vier cruciale variabelen (vermogen, temperatuur, diepte van vacuüm en tijd);.- De besturing van de droogmachine;.- Het vulsysteem..Onderzoek naar de economische haalbaarheid maakt deel uit van dit project. Wat wel gezegd kan worden is dat het economisch perspectief van een droogmachine voor agrofood producten waarbij de celstructuur behouden blijft, een disruptieve innovatie is.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2015-0499
Rijksbijdrage € 50.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2015
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Holding Geho BV