Regio Zuid | Meatless, van beperkte houdbaarheid naar een lang houdbaar product

Sinds 2006 produceert Meatless een plantaardige vezel die in toenemende mate wordt ingezet in de voedselindustrie voor de vervanging van vlees en/of vet. Naast vegetarische toepassingen is de vezel vooral ook geschikt om een deel vlees in samengestelde vleesproducten te vervangen. Hierdoor wordt een aanzienlijk lagere milieu-impact bereikt en kunnen vleesproducten gezonder gemaakt worden met minder vet, minder calorieën en minder cholesterol. Product en productiewijze zijn wereldwijd uniek. Een nadeel is dat de vezel bevroren moet worden om deze houdbaar en transportabel te maken. Zowel Energiesectortechnisch als Vervoer en logistiek is dit niet wenselijk. Met name in landen met een gebrekkige infrastructuur levert dit problemen op, voor bestemmingen buiten Europa is het bovendien niet efficiënt (en daardoor erg kostbaar) om diepgevroren te transporteren. Sinds 2013 zet Meatless in op de ontwikkeling van een zogenaamde gedroogde versie van haar producten. De gedachte is om de vezel te drogen zodat het watergehalte daalt van 79% naar <12%. Om het idee te testen werden in de afgelopen jaren pilotmachines gebouwd van een steeds groter formaat die Meatless de nodige praktische kennis verschaften om het idee van een gedroogde versie niet alleen technisch, maar ook economisch haalbaar te maken. Uit de ontwikkeling in de afgelopen twee jaren kan de conclusie worden getrokken dat het technisch mogelijk is om een gedroogde versie van de vezel te produceren. Echter, er zijn specifiek voor de opschaling tot productieniveau forse knelpunten, die moeten worden opgelost. De twee belangrijkste zijn onregelmatige droging en het hoge Energiesectorgebruik. Beiden zijn cruciaal om een economisch verdienmodel te ontwikkelen en op basis daarvan de productie te kunnen opschalen. In de ontwikkelingsprojecten tot nu toe is het niet gelukt om deze knelpunten op te heffen. Hiervoor zijn nader onderzoek en testen noodzakelijk, mogelijk moeten verdere pilotopstellingen worden gebouwd.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2015-0498
Rijksbijdrage € 50.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2015
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Meatless BV