Regio Zuid | De Laarhoeve Local for Local
De Laarhoeve (zorgboerderij in Diessen) wil een businessmodel ontwikkelen waarbij grondstoffen uit de streek worden verwerkt tot unieke, onderscheidende en herkenbare producten uit de streek en waarbij dagbesteding integraal onderdeel is van het businessmodel. Hierbij wordt toegevoegde waarde gecreëerd door in te spelen op de groeiende vraag van consumenten naar herkenbare, pure, gezonde en eerlijke producten uit de streek. De grondstoffen die verwerkt worden zijn klasse B producten, die niet geschikt zijn voor de versmarkt, bijv. vanwege afwijkende vormen en uiterlijk. Verwerking van deze producten vermindert voedselverspilling en zorgt dat deze producten, met toegevoegde waarde, bij de consument komen. Daarnaast biedt de Laarhoeve werk aan diverse zorgcliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Verder wil De Laarhoeve agrarische producenten in de regio de mogelijkheid bieden om toegevoegde waarde te creëren in een lokaal/regionale markt met directe lijnen. Veel agrariërs hebben behoefte aan verwerkers die kleine tweede keus partijen apart kunnen verwerken tot gegarandeerd bedrijfseigen producten. In de regio bestaan geen andere bedrijven die een dergelijke productverwerking hebben in combinatie met zorg. De Laarhoeve is uniek in hun opzet en pionier in de Agrifood markt in verwerking van regionale tweede keus producten. De Laarhoeve kan dus niet van andere bedrijven leren en ontwikkelen alles zelf, wat leidt tot hoge ontwikkelkosten en wat technische en financiële risico’s met zich meebrengt. Het haalbaarheidsonderzoek kan in 2 hoofdactiviteiten verdeeld worden:.1. Onderzoeken van de haalbaarheid (ontwikkelen business model) voor een nieuwe verwerkingskeuken bij de Laarhoeve waarbij grondstoffen uit de streek worden verwerkt tot unieke, onderscheidende en herkenbare producten uit de streek en waarbij dagbesteding integraal onderdeel is van het businessmodel..2. Ontwikkeling van een concrete pilot voor de verwerking van kersen samen met een kersenteler uit Brabant, die zijn klasse B kersen verwerkt wil hebben in bijv. kersen op sap. Deze concrete pilot draagt bij aan het haalbaarheidsonderzoek naar het totale businessmodel voor De Laarhoeve.