Regio Zuid | Onderzoek Stevia extractietechnieken

Stevia is voor de Nederlandse en Europese markt een nieuw product dat commercieel gezien veel kansen biedt. Het is de belangrijkste mogelijke vervanger voor veel suikertoepassingen. Verwacht mag worden dat de komende 10 jaren de Europese markt voor Stevia producten een factor 10 zal toenemen. Bij de huidige wijze van extraheren van de zoetstof uit de Steviaplant zijn veel verwerkingsstappen noodzakelijk en is extractie een relatief kostbaar en moeizaam proces. Met dit haalbaarheidsproject wil Stevia 1931 aantonen dat extractie veel meer gedistribueerd kan plaatsvinden, het aantal stappen in het extractieproces kan worden gereduceerd en beter schaalbaar is. Tegelijk wil men vaststellen dat voldoende markt bestaat voor zelfstandig geëxtraheerde Stevia en dat ook markt bestaat voor de extractiemethode zelf. Hierbij is een directe link met de biobased sector ten aanzien van bioraffinage en optimaal benutten van de inhoud stoffen van de Stevia plant. De uitkomsten van dit haalbaarheidsproject moeten leiden tot hogere toegevoegde waarde van Stevia en daarmee tot een aantoonbare leiderschapspositie in een snel ontwikkelende markt in de topsector Agrifood..De beoogde doelen van het project zijn:.- Inzicht in de optimale extractiemethode en schaalbaarheid van Stevia..- Inzicht in de mogelijke markt van geëxtraheerde Stevia zodat een onderbouwde beslissing kan worden genomen ten aanzien van de omvang van de gewenste investering in extractie capaciteit van Stevia..- Zodanig inzicht in de kosten en opbrengsten van de extractie van Stevia dat een goed onderbouwde business case kan worden ontwikkeld..- Verschaffen van voldoende inzicht in de markt zodat het management van Stevia 1931 een goed onderbouwde beslissing kan nemen om te investeren in een afzonderlijke business unit die zich zal richten op het bouwen en verkopen van extractie installaties..- Inzicht in additionele toegevoegde waarde van Stevia (gericht op gezondheid of gezondheidsverbetering)..- Een helder businessmodel voor de keten van teelt tot consument om te komen tot een relevant verdienmodel voor alle ketenpartners..- Aanzet tot acceptatie van Stevia als natuurlijk, veilig en calorie-vrije zoetstof.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2015-0467
Rijksbijdrage € 32.320,00
Locatie Nederland
Jaar 2015
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Aanvrager Stevia 1931 BV i.o.