Regio Zuid | Haalbaarheidsproject fermentatieproces tbv voedingsmiddelen.

Ediks BV, gevestigd in Someren-Eind, houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en vermarkting van Ediks azijnen, ten behoeve van horeca en foodies. Om de basis van haar productassortiment te verbreden wil Ediks de haalbaarheid onderzoeken van het ontwikkelen van een professioneel fermentatieproces en - omgeving, waar op basis van natuurlijke grondstoffen gefermenteerde voedingsmiddelen geproduceerd kunnen worden. Deze unieke conserveringsmethode fermentatie, is momenteel weer volop in de belangstelling bij topkoks en professionals en aanvrager ziet marktpotentieel voor deze producten bij een breder publiek (o.a. jongeren)..Dit duurzame conserveringsproces wordt deels uitgevoerd op basis van reststromen (most) en de eindproducten bieden gezondheid bevorderende effecten. Ingeval van een positieve uitkomst van het haalbaarheidsproject kan de te ontwikkelen fermentatieproces en de productiefaciliteit een range aan gezonde, natuurlijke voedingsproducten opleveren. Voor aanvrager levert dit tevens een nieuwe marktsegment met groot marktpotentieel op. De markt voor producten met een gezondheidsbevorderend effect is zowel nationaal als internationaal nog steeds groeiende. Binnen dit project staan de technische, financiële, organisatorische en commerciële vraagstukken centraal. Voorts focus op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, clean-label, transparantie en traceerbaarheid. Is dit haalbaar?. Uiteindelijk mondt dit uit in een gefundeerde “go” or “no go” beslissing met betrekking tot het ontwikkelen van een professionele fermentatieomgeving voor voedingsmiddelen. De aansluiting in het project ligt op de sector Agro en visserij|Voedings- en genotmiddelen. Dit project past binnen het onderwerp Hogere Toegevoegde Waarde door focus op gezondheid, duurzaamheid, smaak en gemak. Met het fermentatieproces wordt gezonde voeding ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke producten. Binnen de thema´s van het topsegment is aansluiting bij de onderdelen Producttechnologie (T7), voedselveiligheid (T8), duurzame maaktechnologie (T9) en de consument (T10)..De ambitie van Ediks is om ingeval van een “go” het volgende te realiseren:.- Een duurzaam fermentatieproces voor mostproducten geschikt voor verschillende productieprocessen en een range aan vaste voedingswaarden.- Verschillende mostproducten: aanvrager denkt hierbij aan minimaal 5 producten waaronder gefermenteerde groenten, een gefermenteerde vruchtendrank (niet gebotteld) e.d..- Meer inzicht in gezondheidsclaims welke te koppelen zijn aan gefermenteerde producten.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2015-0464
Rijksbijdrage € 32.354,00
Locatie Nederland
Jaar 2015
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Ediks BV