Regio Zuid | Onderzoek duurzame productietechniek hoogwaardige oester
De aquacultuursector is wereldwijd een groeiende bedrijfstak, waarin Nederland voorop loopt op het.gebied van recirculatiesystemen en duurzame productietechnologieën. Als onderdeel van de aquacultuur vormt de schelpdierenaquacultuur een relatief onontgonnen gebied, waar voor Nederland groeiende kansen ligt. Hoewel de afgelopen jaren diverse kennis is gegenereerd op het gebied van schelpdierkweek en aquacultuur, wordt deze tot nog toe nauwelijks toegepast en blijven de ontwikkelingen in de bedrijfssector ver achter. Met dit project zal de technische en economische haalbaarheid worden onderzocht voor het opzetten van een duurzaam kweekproces, waarin een innovatieve techniek – conditionering van oesters – zal worden toegepast voor het creëren van een hoogwaardige oester. Deze techniek is zeer vernieuwend en wordt wereldwijd nog niet toegepast. De te kweken oester moet mondiaal kunnen concurreren, en voor Nederland een nieuw marktsegment aanboren. Doel van het uiteindelijke R&D-project is om een kwalitatief sterkere oester te genereren, met een hogere toegevoegde waarde door verbeterde diergezondheid, smaak en een duurzaam en meer rendabel productieproces. Het project is gericht op innovaties in de productiemethode en het genereren van nieuwe kennis, waarmee ze bij zal dragen aan een productieverhogen in deze sector. Tevens zullen – door verduurzaming van de kweekmethodiek – de negatieve effecten op het milieu worden teruggedrongen. In deze haalbaarheidsstudie zullen technische en economische aspecten worden onderzocht op het gebied van stabiele algenkweek met optimale nutriëntensamenstelling (als zijnde voeding voor de oesters) en het opzetten van een rendabel oesterkweekproces op basis van de beschikbare technieken. Binnen deze studie zal een inventarisatie worden gedaan naar de mogelijk te gebruiken technologieën en de technische risico’s binnen het voorgenomen innovatietraject. Tevens zal de economische haalbaarheid worden onderzocht door verkenning van de markt, het in kaart brengen van de concurrenten en het analyseren van de mogelijke marktstrategieën. Doel van deze haalbaarheidsstudie is om een antwoord te vinden op de vraag of en op welke wijze een innovatieve en duurzame productietechnologie voor het kweken en conditioneren van hoogwaardige oesters kan worden opgezet, en welke technische en economische risico’s hieraan verbonden zijn.