Regio Oost | Extractie van natuurlijke conserveermiddelen

TOP is een wereldwijd erkende pionier op het gebied van milde conservering van voedingsmiddelen d.m.v. fysische technologieën en direct en indirect betrokken bij de succesvolle commercialisatie van verscheidene fysische methoden voor het verlengen van de houdbaarheid of mild conserveren van koelverse levensmiddelen zoals HPP, PEF, AMAP en RF. Soms is echter de technologie alleen niet afdoende en is additionele conservering wettelijk vereist t.b.v. voedselveiligheid en moet, door slechts het aanbod van synthetische, industriële producten, worden gekozen voor synthetisch (wettelijk toegestane maar soms in werking en ongewenste bijwerking door o.m. de EU in twijfel getrokken) conserveermiddelen. Het gebruik van natuurlijke analoga zou maatschappelijk een groot voordeel hebben en past volledig binnen de huidige consumententrend naar natuurlijke voeding zonder synthetische additieven. Het ontbreekt echter aan voldoende kennis om deze natuurlijke conserveermiddelen selectief en effectief (in hoge opbrengst en zonder ongewenste afbraak van de structuur) op commericiële wijze d.w.z. betrouwbaar en opschaalbaar te extraheren uit natuurlijke bronnen. TOP wil met de technologie van Phytonext deze natuurlijke conserveermiddelen ontwikkelen, produceren en toepassen in de applicatie in een vervolg R&D-traject met een cluster MKB-bedrijven. Het project betreft (in deze oriënterende fase) een HAALBAARHEIDSSTUDIE conform Artikel 3.1.1 Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020...De projectactiviteiten (doorlooptijd 9 maanden, offerte €125.000) worden uitbesteed bij Phytonext en bestaan uit de volgende Werktaken:..1. Literatuuronderzoek naar de opwerking van natuurlijke grondstoffen t.b.v. initiële bepaling . extractiecondities (M1-2).2. Sourcen en opwerken van natuurlijke grondstoffen (M2).3. Uitvoeren van quick scan van de extracties i.c.m. kwalitatieve en kwantitatieve analyse (HPLC) (M3-4).4. Opstellen van vervolgmethode voor extractie op basis van quick scans (M5).5. Uitvoeren van vervolgextracties en analyse (HPLC) (M5-6).6. Onderzoek naar formulering van extracten tot conserveermiddelen (M6-7).7. Opwerking van extracten tot conserveermiddelen (M8).8. Ondersteuning bij testen van conserverende werking door TOP (M8-9).9. Bepaling economische en technische haalbaarheid van het concept (M6-9)..Het project betreft een stimulering van technologische innovatie door het MKB in de Topsector Agro & Agro & Food met als doel de haalbaarheid van een nieuw proces te bepalen. In de regio Oost-Nederland wordt d.m.v. dit project het onderzoek versterkt en technologische ontwikkelingen en innovatie bevorderd. Deze haalbaarheid richt zich op de opbouw van een netwerk/cluster op het gebied van milde extractie van conserveermiddelen dat zal leiden tot meer innovatiegerichte samenwerking tussen innovatieve MKB-ondernemers. Experimentele ontwikkeling van nieuwe processen en producten en de bepaling van de economische haalbaarheid staan centraal in deze haalbaarheidsstudie. Het maatschappelijk belang van deze aanvraag betreft het gebruik van minder synthetische voedseladditieven (of meer natuurlijke alternatieven) in koelverse levensmiddelen. Dit heeft effecten op volksgezondheid en Energiesectorgebruik door de inzet van lokaal geteelde (reststromen van) agrogrondstoffen. Dit voorstel betreft vraaggestuurd onderzoek & innovatie en investeert in excellente kennis & innovatie. Het onderzoek is van hoge toegevoegde waarde door de focus op gezondheid en duurzaamheid. Gebruik van natuurlijke conserveermiddelen levert veilig (en lekker en gezond) eten. Het voorstel valt binnen de volgende AgroAgro & Food innovatiethema’s:..THEMA 1 Valorisatie groene grondstoffen (groene grondstoffen, technologie).THEMA 6 Gezondheid (gezond ouder worden).THEMA 8 Voedselveiligheid (risico's chemische bestanddelen, risico's micro-organismen).THEMA 9 Duurzame (maak)technologie (actieve componenten, grondstofflexibiliteit, procestechnologie).THEMA 10 Consument (product benefits, marktkansen en productintroductie)..HOOFDDOELSTELLING EN BEOOGDE RESULTATEN VAN HET PROJECT - TOP wil d.m.v. een uitbesteding bij Phytonext de technische haalbaarheid van de door Phytonext ontwikkelde extractietechnologie bepalen voor de extractie van natuurlijke conserveermiddelen uit agrogrondstoffen. Het resultaat van het project is een technische en economische haalbaarheidsbepaling van het beschreven concept op basis waarvan een vervolg R&D-project kan worden gestart met een regionaal MKB-cluster.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2015-0342
Rijksbijdrage € 50.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2015
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager TOP