Onderzoek verbeteren waterkwaliteit tijdens teelt en spoelen van groenten en fruit
De aanvragers van dit project zijn [Aanvrager/Partner], Versland, Top Fresh en Van Antwerpen Milieutechniek (afgekort VAM). Een sterke complementaire samenwerking is de basis voor nieuwe economische activiteit. Gezamenlijke probleemstelling is het verbeteren van de microbiologische waterkwaliteit tijdens de teelt en het spoelen van groenten en fruit zodat voedselveiligheidsrisico’s (bacteriën) beheersbaar zijn. Na de EHEC crisis in 2011 is er op Europees niveau veel tijd en onderzoeksbudget besteed aan het in kaart brengen van voedselveiligheidsrisico’s in de wereldwijde groente- en fruitketen. Uit deze risico inventarisatie bleek onder andere dat water een goed transportmedium voor micro organismen is en dus ook voor ziekteverwekkers. Uit praktijk- en wetenschappelijk onderzoek bleek verder dat met de grondstoffen (groente en fruit) de microbiologische verontreinigingen mee de fabrieken van groenten verwerkers in komen. Oplossingen zullen dus met name gezocht moeten worden bij het gebruik van water in de teeltfase en bij de was- en sorteerstations. In de teelt en bij het spoelen van groenten en fruit doen zich een aantal knelpunten voor die de borging van microbiologische risico’s tot nu toe tegen houden: - Kennisleemte t.a.v. waterkwaliteit van beregeningswater. - Kennisleemte t.a.v. besmettingsroutes tijdens teelt en na-oogst handelingen. - Kennisleemte t.a.v. waterkwaliteit bij na-oogst verwerkers en pakstations. - Ontbreken van geschikte en betaalbare technologie ter voorkoming van bacteriën. - Groeiend aandeel biologische teelt en inzet van dierlijke mest. - Toename o