Vooronderzoek innovatietraject collageenproductie uit visresten
Openbare samenvatting In de agro & foodsector zijn visresten (visafval) een ondergeschoven kindje. Visfileerbedrijven doen hier nu niets mee. Het wordt verwerkt tot vismeel en heel soms tot Energiesector. De visresten zijn hierdoor weinig waard in verhouding tot de aankoopprijs per kilogram vis. Varia Vis B.V. wil om deze redenen graag substantiële waarde aan visresten toevoegen. Als er hoogwaardige valorisatie mogelijk is, zal de waarde van vis stijgen ten gunste van de sector. Volgend jaar moeten vissers ook verplicht bijvangst aanvoeren. Dit zorgt voor (heel) veel extra afval en zal de prijs van visresten nog verder omlaag brengen. De afvalstroom en de noodzaak van valorisatie zal dus steeds belangrijker worden. Daarom wil Varia Vis B.V. samen met onderzoeksbureau Alpha-Enzymes en andere partners uit de sector (gemeente, bedrijvenkring) de mogelijkheden tot valorisatie van visresten onderzoeken met als doel om meer waarde te creëren voor de agro & food sector.