Regio Zuid-Holland | Hergebruik van pekel
In het kaas productieproces maakt men gebruik van pekelbaden om de kazen te zouten en uit te laten harden. Tijdens dit proces wordt veel water aan de kaas onttrokken wat tot een watervolume toename in het pekelbad leidt. Dit heeft als gevolg dat het zoutgehalte in het pekelbad afneemt. Om te corrigeren voor deze water toename en verdunning van de pekel hebben deze baden een overloop en dient er nieuw zout toegevoegd te worden. Deze overloop bevat nog steeds grote hoeveelheden zouten, zoals NaCl, CaCl2, fosfaten en soms citraten en kan daardoor niet zomaar geloosd worden. Het speciale transport en de verwerking van de overloop brengt kosten met zich mee. EFC wil met dit project onderzoeken of door scheiding van water en zouten middels vrieskristallisatie het water en de zouten hergebruikt kunnen worden voor het pekelbad. Het beoogde eindresultaat is een besparing op vers water- en zout suppletie doormiddel van overloop hergebruik in het kaasproductieproces. Hierdoor wordt er tevens bespaard op de kosten die transport en verwerking van de overloop met zich meebrengt.