Regio Zuid-Holland | Mechanische extractie van vlees uit strandkrab (green crab) na HPP-behandeling

Onderzoek naar de technische haalbaarheid van mechanische extractie van vlees uit strandkrabben (Green Crab / Carcinus Maenas) na behandeling met High Pressure Processing. De strandkrab is in deze regio een plaag voor mosselvisserij (MZI's) en garnalenvisserij (50-60% van de vangst is deze krab). Ondanks deze overdaad is er momenteel geen economische waarde haalbaar uit deze krab soort. Dit komt doordat de extractie van vlees uit krab wereldwijd nu handmatig geschied na koken. Dat is alleen van waarde bij grote krabbensoorten omdat dan de kostprijs nog enigszins marktconform is (wholesale prijzen liggen tussen 18 en 42 dollar per kilo). HPP of Pascalisatie heeft een bijwerking bij toepassing op schaaldieren: de eiwitstructuur verandert heel licht onder 5000-6000 bar druk, waarbij het vlees 'los' in de schaal komt te liggen. Dat opent de mogelijkheid om het vlees er minder arbeidsintensief uit te halen. Dat vereist een technisch ontwerp waarin velerlei extractietechnieken (bestaande en niet bestaand) een rol kunnen spelen. Beoogde haalbaarheid van het project richt zich op het ontwerp van een geheel nieuw te ontwerpen mechanisme of mannier van werken welke zonder koken het vlees uit de Green Crab haalt. Het percentage (yield) is daarbij van groot (kostprijs) belang. Indien het ontwerp slaagt, is het mogelijk ook toepasbaar op andere kleine krabbensoorten als de Chinese Wolhandkrab (Eriocheir sinensis) die een zoetwater plaag aan het vormen zijn en waarvan de hele krab (door PCB ophoping) nauwelijks mag worden verhandeld, of andere soorten wereldwijd.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2016-0520
Rijksbijdrage € 50.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2016
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Electro Westhoeve B.V.