Regio Zuid | BOON, van gewoon naar beter

De markt van bonenproducenten is conservatief: bonen worden nog steeds ingemaakt d.m.v. een oude conserveringstechnologie (sterilisatie). Steriliseren leidt er ook toe dat belangrijke vitamines uit de boon worden verwijderd / afgedood; de boon dus minder voedzaam wordt.BOON wil een productietechniek (garingstechniek) ontwikkelen om hiermee juist wél de complete voedingswaarde te behouden en nieuwe maaltijdvormen met bonen te kunnen bereiden. Insteek daarbij is om een snellere, betere verwerking van bonenpulp mogelijk te maken voor het bereiden van een geheel nieuwe assortiment (PMC) boonspecialiteiten. Het betreft hierbij enerzijds een assortiment plantaardig gefrituurde bonensnacks en daarnaast wil men als broodbeleg diverse bonenspreads op de markt brengen. belegvormen op basis van bonen.Alvorens deze proces – en productietechnieken te ontwikkelen wil aanvrager eerst onderzoek doen naar de technische mogelijkheden en de economische haalbaarheid. Bij deze laatste gaat het dan met name om marktacceptatie door consumenten.Aanvrager sluit met dit project aan bij de topsector AgroFood met crossovers naar LSH met betrekking tot gezonde voeding.Boon verwacht met deze beoogde ontwikkeling het belang van peulvruchten (bonen) als component in onze dagelijkse voeding een belangrijke impuls te geven.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2016-0443
Rijksbijdrage € 30.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2016
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager BOON-foodconcepts B.V.