Regio Zuid | Haalbaarheid alternatief voor natrium alginaat
Meatless BV, producent van plantaardige vezels voor de voedingsmiddelenindustrie, maakt in zijn geheime productieproces gebruik van alginaat, dat als geleermiddel wordt toegepast. Alginaat wordt gewonnen uit zeewier en wordt in Europa veel toegepast in voedingsmiddelen. Meatless is de commerciële activiteiten aan het uitbreiden naar Noord-Amerika, waar grote potentiële klanten als Sara Lee, Tyson en Cargill zeer geïnteresseerd blijken te zijn in de vezels van Meatless. Een probleem vormt echter het gebruik van alginaat in het product, omdat dit op het etiket moet worden vermeld als ‘sodium alginate’ en de klanten deze benaming liever niet op het etiket willen, vanwege de chemische associatie die het bij de consument oplevert en daardoor het product niet willen gebruiken. Om dit op te lossen, zoekt Meatless naar een alternatief voor alginaat. Een eerste verkenning binnen Europa heeft enkele oplossingsrichting gegeven om het hele zeewier te gebruiken of vezels uit groenten of fruit. Wanneer er op het etiket ‘kelp’ of ‘pectine’ zou komen te staan, zou dat een voordeel zijn ten opzichte van "sodium alginate" en beter passen binnen de trend naar gebruik van natuurlijke producten.In dit haalbaarheidsonderzoek wil Meatless een gedegen verkenning doen of de bovengenoemde richtingen realistisch zijn en op voldoende schaal beschikbaar kunnen komen om het toe te passen in Meatless voor de Amerikaanse markt en mogelijk ook daarbuiten. Meatless zal daarbij samenwerken met het Zeeuwse bedrijf North Seaweed BV, een bedrijf dat handelt in zeewier en veel kennis heeft over de vele verschillende Europese soorten en een breed netwerk in de Europese zeewiersector heeft. Voor het bedrijf kan de verkenning een interessant nieuw zeewierproduct opleveren. Er zijn eerste oriënterende gesprekken gevoerd met Schotse en Ierse partijen, met veel expertise op dit vlak. Dit geeft perspectief om de haalbaarheid van dit nieuwe concept te onderzoeken. Het onderzoek richt zich op het te gebruiken soort vezel of zeewier, de benodigde techniek om een met alginaat vergelijkbaar effect te bewerkstelligen, de stabiliteit van het product, de economische haalbaarheid en de praktische uitvoerbaarheid. Aan het einde van het traject moet er uitsluitsel zijn of een haalbaar alternatief voor alginaat tot de mogelijkheden behoort.