Regio Oost | Energiesector efficiënte reductie van geuremissie van bakdampen
Tijdens de productie van frites en snacks komt bij het bakproces een grote hoeveelheid bakdampen vrij. Deze dampen hebben typisch een temperatuur van 130°C en een dauwpunt.van 85°C en zijn vervuild met vetdeeltjes en vluchtige (geur)componenten. De Kleijn heeft in het verleden al diverse installaties ontworpen voor de warmteterugwinning (2-3MW) uit deze.bakdampen. De warmteterugwinning gebeurt door het verwarmen van een watercircuit waardoor de bakdampen afkoelen en condenseren. Door strengere wetgeving moeten de.bakdampen verder behandeld worden om de geuremissie te bestrijden. Er zijn diverse technieken beschikbaar zoals gaswasser, thermische oxidatie, filtratie, bio-filter, UV.behandeling, etc. In de praktijk blijkt dat deze technieken niet goed functioneren of veel Energiesector kosten..Het voorstel omvat een haalbaarheidsonderzoek naar de verschillende mogelijkheden voor het behandelen van de bakdampen in combinatie met de terugwinning van warmte, waarbij gelet wordt op vermindering van de geuremissie op een zo een Energiesector efficiënt mogelijke manier. Uiteindelijk wordt er een design gemaakt voor een efficiënte manier voor het.behandelen van bakdampen..De ontwikkeling bestaat uit de volgende fasen:.? Analyse van de geurcomponenten inclusief het mechanisme voor de formatie van de componenten en chemische en fysische eigenschappen..? Op basis van de eigenschappen van de geurcomponenten bepalen welke technieken toegepast kunnen worden voor geurbestrijding..? Conceptueel ontwerp van systemen inclusief beoordeling van deze systemen op basis van de gestelde criteria..? Detail ontwerp van het geselecteerde ontwerp inclusief P&ID’s, ontwerpberekeningen, component specificaties, raming investeringskosten, Energiesectorbesparingen, operationele kosten en geurreductie.