Regio Noord-Holland | Ontwikkeling Biologische Zuivering van Zeer Zout Water

Water wordt in ontzettend veel situaties toegepast. Om te drinken, ons te douchen, de wc door te spoelen, de was te doen, om landbouwgronden mee te irrigeren en in het productieproces van verschillende industrieën. Dit water moet vervolgens weer goed gereinigd worden om milieuschade te voorkomen. De verschillende stappen in waterzuivering zorgen ervoor dat het water steeds zuiverder wordt. Als laatste stap is altijd biologische zuivering nodig. Bij biologische reiniging wordt gebruik gemaakt van speciale bacteriën die organische stoffen omzetten in (nuttig) slib. Biologisch zuiveren werkt goed bij zoet water, maar er is nog geen methode voor het biologisch zuiveren van zout water omdat bacteriën die het organische materiaal moeten reinigen bij een hoog zoutgehalte afsterven.Het gevolg is dat in veel industrieën waar noodgedwongen gebruik gemaakt wordt, of sprake is van zout water onsite hun water niet voldoende kunnen reinigen. Het water moet daarom afgevoerd worden voor reiniging elders (bijvoorbeeld in verdunde vorm in reguliere waterzuiveringsinstallaties). Deze oplossingen zijn heel erg duur, omslachtig en leiden alsnog vaak tot milieuschade omdat veel bedrijven deze regels aan hun laars lappen en hun vervuilde, zoute water besluiten te lozen. Ook wordt nu vaak zoet, of ontzout, water gebruikt in toepassingen als het doorspoelen van wc's. Wanneer zout water ook volledig gereinigd kan worden op biologische wijze zou dit een heel goed, goedkoop en milieuvriendelijk alternatief zijn voor functies als het doorspoelen van wc's op plekken waar zoet water schaars is en zout water voldoende beschikbaar is, zoals op eilanden en kustgebieden. In dit project willen de partners dit probleem oplossen door de eerste waterzuiveringinstaliatie te ontwikkelen die zout water biologisch kan reinigen. Pielkenrood heeft hiervoor al proeven uitgevoerd op labschaal, met bemoedigende resultaten. Hierbij was het mogelijk om biologisch te zuiveren tot een zoutgehalte van 6.000 mg/liter. In dit project willen de partners biologische zuivering mogelijk te maken tot een zoutgehalte van minimaal 35.000 mg/liter (het gehalte van zeewater). In principe is het mogelijk om bacteriën te trainen om onder een hogere zoutgehalte te opereren. Dit is echter nog niet eerder in de praktijk gedaan, zeker niet op productieschaal. In dit project willen de partners een dergelijke oplossing ontwikkelen. Belangrijk is dat deze economisch en technisch haalbaar is, voldoende snelheid en volledigheid van zuiverheid biedt en stabiliteit qua reiniging van zout water. Pielkenrood zal zich daarbij richten op het doorontwikkelen van de methode en het ontwikkelen van de WZI. Dolphin zal zich richten op het ontwikkelen van de gehele electrische installatie alsmede de instrumentatie, aansturing en software.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2016-0269
Rijksbijdrage € 199.605,00
Locatie Nederland
Jaar 2016
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Watersector
Aanvrager Pielkenrood Group B.V.