Eatid - Consumenten laten weten wat zij eten
Per 13 december 2014 is de Europese allergenenwetgeving van kracht (No 1169/2011). Elke (horeca)ondernemer (bijvoorbeeld restaurant, hotel, maar ook instellingen als ziekenhuizen, verpleegtehuizen, bejaardentehuizen, bedrijfskantines etc.) is hierdoor verplicht allergeneninformatie te verstrekken aan haar consumenten en werknemers..De aansprakelijkheid met betrekking tot voedselintolerantie en -allergie ligt sinds deze wetgeving bij de (horeca)ondernemingen. Als voedselintolerante patiënt en uit eigen werkervaring is geconstateerd dat de wettelijke verplichting tot het informeren van consumenten met betrekking tot de voedselveiligheid, overeenkomstig de strekking van de Europese verordening, vaak met onvoldoende uitvoering wordt gegeven. Dit komt bijvoorbeeld door matige kennis van voedselproducten en moeilijk te informeren personeel, waardoor het effect van de goede wetgeving nog minimaal is. Momenteel zijn er niet genoeg initiatieven die de naleving bevorderen. ..Eatid wil daarom een nieuw interactief allergenen platform voor de horeca ontwikkelen. Kern is een complete, juist gevulde dynamische database te ontwikkelen, die via een interactieve omgeving (user experience zeer belangrijk) te raadplegen (door professional en door consument) en aan te vullen is (door professional en door consument)..Idee: de persoon, belast met de uitvoering, kan direct voedselinformatie ophalen via een API (Application Programming Interface) en hierdoor eenvoudig te werk gaan. .Eatid wil vervolgens twee mobiele applicaties ontwikkelen, één voor de (horeca)ondernemingen en één voor de consumen