Regio Zuid-Holland | Hypospectrale analyse van druiven

De smaak van wijn wordt sterk beïnvloed door de fenolen in druiven op het moment van oogsten. Het is voor wijnboeren daarom belangrijk om de fenolische samenstelling van de druiven in de verschillende oogstfasen te kennen. Hyperspectrale analyse is een snelle en non-destructieve methode om de fenolische samenstelling van druiven te achterhalen en is daarom van grote waarde voor wijnboeren. ..Naast het meten van de status van de kwaliteit is het voor de wijnboeren ook van belang om de input van hun wijngaard te weten. Door middel van hyperspectrale analyse is het mogelijk om de fotosynthetische activiteit van het blad waar te nemen. Het meten van de fotosynthetische activiteit van de bladeren stelt wijnboeren in staat om nauwkeuriger de leaf to fruit ratio te bepalen, doordat inzicht hebben in de mate invloed de bladeren individueel hebben op het rijpingsproces van de druiven. ..Daarnaast stelt deze techniek ook in staat om de bodemcondities als bodemvochtigheid, aanwezigheid van nutriënten en microbiologische activiteit in de wijngaard te meten. Wanneer er een goed beeld is van de conditie van de wijngaard is het mogelijk om efficiënter te bemesten en te bewateren en om er achter te komen of er geologische oorzaken zijn die de kwaliteit van de oogst beïnvloeden. .Hyperspectrale analyse is een technologie die in ruimteonderzoek gebruikt wordt om de eigenschappen en samenstellingen van exoplaneten te meten, door het licht ervan te breken en te analyseren. Door deze technologie toegankelijk te maken voor wijnboeren ontstaat de mogelijkheid om efficiënter te kunnen werken en me

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2017-0808
Rijksbijdrage € 25.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2017
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Elektronica-industrie, ICT
Aanvrager Aanvrager geen rechtspersoon