Regio Zuid-Holland | Camerasensortechnologie Radijsbosmachine
In Europa gaat ongeveer 20% van alle geproduceerde groenten en fruit al verloren bij de landbouw. In geen enkele fase van de voedselketen zijn de verliezen zo hoog. De totale verliezen van groenten, van boer tot consument, komen uit op ongeveer 46%. Volgens de FAO zijn de kwaliteitsstandaarden die worden gesteld door de detailhandel de voornaamste oorzaak van deze hoge verliezen in de landbouw. In dit project wordt onderzocht of de kwaliteitscontroles kunnen worden uitgevoerd door camerasensortechnologie in plaats van visuele inspectie. De organisatie gaat onderzoeken welke parameters bepalend zijn om succesvol de kwaliteitscontroles uit te kunnen voeren op de oogster van groenten. Een belangrijk element is de bepaling van gewicht in plaats van aantallen. Op dit moment vindt betaling van de groente op aantallen plaats, dit moet op basis van gewicht worden. Ook spelen mee de kleur, celstructuur, uiterlijke kenmerken (snedes/zwarte plekken, e.d.). Het eindresultaat van dit onderzoek is het voornemen tot een R&D ontwikkelingsproject.