Regio Zuid | Ontwikkeling van de Vega spread

Door een ongezonde levensstijl en voeding hebben steeds meer Nederlanders met overgewicht te maken; Obesitas is een volksziekte geworden. Aanvrager wil bijdragen aan het stimuleren van een gezond, evenwichtig, voornamelijk plantaardig voedingspatroon bij de Nederlandse consument..Idee van BOON is om de consumptie van boonspecialiteiten in Nederland te stimuleren. Vereiste hiertoe is de ontwikkeling van bonenspecials met een uitmuntende smaakbeleving (het moet lekker zijn), makkelijk bereikbaar zijn en over optimale voedingswaarden beschikken..De vaak onjuiste voedingspatronen beginnen bij het ontbijt, lunch en de eetmomenten tussendoor. Deze markt kent een omvang van ca. € 6 miljard, en betreft de grootste groeimarkt binnen retail met 4,5% omzetgroei per jaar. Spreads en smeersels zijn hier een belangrijke categorie bij. Regulier zijn dit veelal yoghurt achtige, mayonaise achtige producten, die gespekt zijn met koolhydraten of dierlijke vetten; gezonde alternatieven worden op te kleine schaal vervaardigd..BOON wil een alternatief bieden door de ontwikkeling van een plantaardige, additiefvrije bonenspread. Via dit project wil BOON de haalbaarheid onderzoeken van bereidings- en garingstechniek voor het bereiden van de bonenspreads..Idee van het vervolgtraject ingeval van een go voor BOON is het ontwikkelen van een spread op basis van bonen ten behoeve van broodbeleg. Om deze te realiseren is men dan voornemens een productietechniek te ontwikkelen. Het betreft hierbij een bereidingstechniek voor bonen te ontwikkelen die geschikt is voor een semi industriële werkwijze..Hierbij spelen talloze haalbaarheidsvragen: technische vragen (o.a. onderzoek naar bereidings- en garingstechnieken, t.a.v. voorkomen van enzymmatige verkleuring, technische haalbaarheid van additiefvrij, onderzoek naar FO-waarde e.a.), economische haalbaarheid (financiële realiseerbaarheid, verdienmodel ) als ook op het gebied van acceptatie (haalbaarheid van meet eetmomenten, bereidheid tot spread). BOON wil middels deze haalbaarheidsstudie antwoorden vinden voor deze haalbaarheidsvragen en op basis hiervan een go of no go beslissing nemen..T.a.v. de topsector is er aansluiting AgriFood met een crossover naar LSH binnen RIS3. Aansluiting ligt hier bij het verbinden van maatschappelijke uitdagingen, hoofdlijn 1: het betreft hierbij uiteindelijk een samenwerking in de keten, van agrariër tot eindconsument. Bovendien aansluiting naar Hoofdlijn 2: het betreft een healthy food: de spreads gaan een rol spelen bij een veel bewuster consumptiepatroon van de consument..Voorts is er een link naar topsector Agro&Food gericht op Hogere Toegevoegde Waarde (bieden van een additiefvrij product), Hoogwaardige producten: het gaat om het ontwikkelen van een topproduct met een optimale smaak en textuur. Juist de problematiek rondom celbeschadiging), voeding & gezondheid (stimulering van gezonde levensstijl), voedselveiligheid en naar consument gestuurde innovatie.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2017-0609
Rijksbijdrage € 25.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2017
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager BOON-Foodconcepts BV