Regio Zuid | Haalbaarheid Microbiële eiwitten voor een duurzame visvoer
Veel visvoorraden worden momenteel overbevist en het internationale karakter zorgt ervoor dat ze.moeilijk te beheren zijn. Aquacultuur (Het kweken en opfokken van vis, schaaldieren of planten in.vijvers, binnen omheiningen of in andere vormen van afgespannen zones in zoet of zeewater, voor.rechtstreekse oogst van het product.) is om deze reden in de laatste decennia enorm toegenomen..Deze sector alleen levert nu ongeveer een derde van de visproductenvoorraad in de wereld (en.ongeveer de helft van de vis voor de voedselbevoorrading), tegenover maar 4% in 1970..Op wereldniveau is aquacultuur de snelst groeiende vorm van dierlijke productie (8% groei per jaar)..Nederlandse visvoederproducenten zijn zowel nationaal als internationaal actief. Nederland is qua.primaire visproductie echter nog een kleine speler. Maar ook in Nederland wordt er een grote potentie.gezien in de aquacultuur. In intensieve visteelt worden vissen gevoerd met gepelleteerde complete.voeders. Momenteel zijn vismeel (eiwit) en visolie (Energiesector) de belangrijkste grondstoffen in.visvoeders. Momenteel, maar zeker in de toekomst, zal de grondstofsamenstelling van visvoeders.sterk veranderen. Reden hiervoor zijn:.1. het onduurzame karakter van vismeelproductie (bv. hoog Energiesectorverbruik).2. uitputting van visstanden en ongewenste effecten op biodiversiteit door vismeelproductie.3. stagnatie van de visolie- en vismeelproductie in combinatie met de stijgende vraag naar deze.grondstoffen door de verdere groei van de aquacultuursector maken alternatieven noodzakelijk.4. de sterk veranderende diervoedergrondstoffenmarkt door het toenemende gebruik van.voergrondstoffen voor Energiesectortoepassingen (bijvoorbeeld toename van goedkoop koolzaadeiwit als.bijproduct van biodieselproductie)..Bioscienz (handelsnaam van Wim de Laat Consultancy BV) heeft een unieke productiemethode.bedacht om op duurzame wijze microbiële eiwitten te produceren die bestaande vismeelproducten.wellicht kan vervangen. De kwaliteit van deze microbiële eiwitten is dusdanig dat de.aminozuurprofielen gelijk of zelfs beter zijn dan bestaande producten. Alvorens Bioscienz een.gefundeerde beslissing kan nemen om de productiemethode op industriële schaal te ontwikkelen wil.Bioscienz onderzoeken of het technisch, economisch en organisatorisch haalbaar is om microbiële.eiwitten te produceren voor visvoer.