Regio Zuid-Holland | R&D de Hollandse grasshopper, dat is een echte topper!
JOY Bugs en Burgs Foods hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe lokale productieketen op te zetten voor het telen, verwerken en verkopen van op sprinkhanen gebaseerde vleesproducten. In dit project staan de volgende onderwerpen centraal:- Ontwikkelen kweekproces van sprinkhanen om te komen tot een goede basis voor een vleesproduct, bestemd voor menselijke consumptie. - Ontwikkelen productieproces van een op sprinkhanen gebaseerd vleesproduct ten einde tot een waardige vleesvervanger te komen. - Marktonderzoek & introductie om het product op grote schaal uit te rollen over de vooraf gedefinieerde markt. In de geest van de blauwe economie wordt deze ketenaansluiting zo veel mogelijk circulair en lokaal opgezet. Door de gewassen van lokale landbouw en de reststromen van lokale ondernemers als voedingsbron voor de sprinkhaankweek te gebruiken, wordt optimaal ingezet op de versterking van de blauwe economie en een circulaire productieketen. Meststoffen die voortkomen uit de sprinkhaankweek, worden op hun beurt weer ingezet om de gewassen te bemesten. Het project dient zodoende als voorbeeld voor alternatieve duurzame exploitatievormen voor landbouwers. Het uiteindelijke doel is om in 2036 door middel van de verkoop van op insecten gebaseerde vleesproducten volledig in de groeiende vraag naar hoogwaardige eiwitten in de provincie Zuid-Holland te kunnen voorzien. Daarnaast zet dit collectief in op de kracht en potentie van de sprinkhaan zelf, in smaak, voedingswaarde en duurzaamheid. In lijn met de verschuivende consumentenvraag in de richting van eerlijke en natuurlijke producten, wordt een vleesproduct neergezet zonder kunstmatige additieven en met een zo min mogelijke druk op het milieu. Naast “de Hollandse garnaal, dat is de lekkerste van allemaal!” is het straks ook “de Hollandse grasshopper, dat is een echte topper!”.