Regio Zuid-Holland | Hennepzaden voor de industrie; is opschalen mogelijk?

Hennepzaden hebben hoge potentie in de voedingsindustrie en kunnen de dierlijke eiwitten in ons dieet vervangen. Hennepzaden hebben een hoge concentratie aan hoogwaardige eiwitten, essentiële aminozuren en vetzuren, vitaminen, mineralen en vezels. Bijkomend voordeel van hennepzaden is dat de productie erg duurzaam is, vele malen duurzamer dan de productie van vlees. Alle delen van de plant na de oogst van de zaden kunnen worden gebruikt, de vezels worden bijvoorbeeld gebruikt in de kledingindustrie. Een duurzaam voedingsproduct die goed kan bijdragen aan voedselschaarste, tekort aan hoogwaardige eiwitten en de verduurzaming van onze maatschappij. Vooral in producten voor eindconsumenten waar de eiwitbehoefte groot is, is hennepzaad een goed ingrediënt. Gedacht kan worden aan sporter, ouderen en revaliderende mensen. Echter, wordt hennepzaad nog maar weinig toegepast in de voedingsproducten. Meeste producten op de markt bevatten maximaal 15% hennepzaden, de rest bestaat uit niet gezondheid bevorderende ingrediënten. Dit komt mede door de bittere smaak. Veel voedingsproducten op de markt, waarin hennepzaden zijn verwerkt, bevatten veel smaakmakers met weinig voedingswaarde om deze bittere smaak te maskeren. Hierdoor wordt de potentie van het hennepzaad teniet gedaan. [Aanvrager/Partner] (handelsnaam: Hemp Basic Food) heeft op kleine schaal hennepzaden weten te ontbitteren, waardoor de hennepzaden een neutrale smaak hebben. Hemp Basic Food is voornemens om een procedé te ontwikkelen, die op industriële schaal gebruikt kan gaan worden. Het huidige proces is erg arbeidsintensief

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2018-0873
Rijksbijdrage € 9.200,00
Locatie Nederland
Jaar 2018
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Aanvrager geen rechtspersoon