Regio Zuid-Holland | Del-Fresh
Haalbaarheidsstudie ten behoeve van de aanvraag voor het onderzoeken van de technische en economische haalbaarheid van Del-Fresh van Head Communications. Er bestaan grote kansen in het tegengaan van voedselverspilling in de distributieketen. Voedselverspilling is een groter wordend probleem. Volgens de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties wordt ongeveer een derde van door mensen geproduceerd voedsel verspild of gaat dat verloren. Daarnaast houdt voedselproductie altijd in dat er water wordt gebruikt. Wanneer het voedsel verloren gaat, gaat ook het water verloren. Naar schatting wordt er in de Europese Unie 88 miljoen ton voedsel verspild ieder jaar. Binnen de Europese Unie is dat 173 kilogram per persoon per jaar. Voor Nederland zou dat zelfs oplopen tot 541 kilogram per persoon per jaar. Het project Del-Fresh van Head vindt aansluiting bij de topsectoren Agri & Food en HTSM/ICT. Doelstelling van het project is de ontwikkeling van een slimme oplossing om te meten wat de conditie is van voedsel tijdens transport. Daardoor kan de distributeur en de vervoerder van het voedsel betere beslissingen nemen over het vervoer en de af te leveren lading. Deze haalbaarheidsstudie is erop gericht om tot een go/no go moment te komen voor een verder onderzoeks- en ontwikkelingsproject. Aan de hand van de technische en economische haalbaarheidsstudie kan worden vastgesteld of een levensvatbaar product kan worden ontwikkeld dat op de markt kan worden gebracht. Het beoogde voorgenomen project is dan ook de ontwikkeling van Del-Fresh, een slim monitoringssysteem van voedsel tijdens transport voor een zo efficiënt mogelijke transport.