Regio Zuid-Holland | Krekels als onderdeel van het westers dieet

Insecten worden wereldwijd dagelijks door 2 miljard mensen geconsumeerd. Ondanks dat ze qua voedingswaarde een ontzettend belangrijke voedingsbron kunnen zijn, zijn ze niet geïntegreerd in het westers dieet. Krekels in het bijzonder, bezitten van nature een hoge concentratie voedingsstoffen, welke vele malen hoger ligt dan de concentratie in het vlees van diverse typen vee. Essentiële aminozuren, ijzer, omega 3 en vitamine B12 zijn voorbeelden van de onderdelen die de krekel tot een belangrijke voedingsbron maken. Burgs Foods verwerkt krekels tot voeding voor menselijke consumptie en creëert zo een gezond en smakelijk alternatief voor traditioneel vlees. Door krekels te combineren met plantaardige ingrediënten, worden smakelijke producten gemaakt met een hogere concentratie voedingsstoffen en een lage impact op het milieu. Voor het integreren van de krekel in het westers dieet, is het noodzakelijk om verder onderzoek te doen naar teelt- en bewerkingsmethodieken van de krekel. Daarnaast is tot op heden onduidelijk op welke manier acceptatie van het eten van insecten in de huidige maatschappij kan worden bewerkstelligd. De noodzaak bestaat om het product te optimaliseren qua structuur, smaak en tevens op het gebied van branding. De voorgenomen innovaties en activiteiten zullen zich hierop focussen. Op deze manier kunnen de teelt- en bewerkingsprocessen worden uitontwikkeld en een optimale aansluiting op de markt gerealiseerd worden.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2018-0817
Rijksbijdrage € 25.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2018
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Burgs Foods B.V.