Regio Zuid | Haalbaarheid Bloedsmaak uit plantaardige grondstoffen

In de komende decennia zal de wereldbevolking toenemen van 7,2 miljard naar meer dan 8,5 miljard. Demiddenklasse in landen als China en India zal verdubbelen in omvang. In veel landen zal de consumptievan vlees en eiwit toenemen. In voeding is niet alleen de behoefte aan totaal eiwit belangrijk, maar ookde hoeveelheid (darm)verteerbare aminozuren in eiwit. In eiwit zitten aminozuren waar het lichaam nietbuiten kan. Genoeg eiwit eten is dus belangrijk voor een goede gezondheid. Om de groeiendewereldbevolking ook in de toekomst van voldoende hoogwaardig voedsel te voorzien is het essentieeldat er overgeschakeld wordt van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten. Om dit te realiseren zijnnieuwe producten nodig en dienen voedingswaarden verbeterd te worden. Daarnaast dient, om deverstokte vleeseters over te laten stappen op vegetarische producten, de smaak en structuur vanvegetarische producten zoveel mogelijk overeen te komen met vlees. Belangrijke aspect hierbij is desmaak van vlees die in veel gevallen veroorzaakt wordt door de smaak van bloed. BioscienZ(handelsnaam van Wim de Laat Consultancy BV) ziet mogelijkheden om op basis van plantaardigegrondstoffen een smaakversterker te kunnen ontwikkelen die de bloedsmaak aan vegetarischevleesvervangers kan toevoegen. Het toevoegen van een bloedsmaak op plantaardige basis aanvleesvervangers wordt in de markt gezien als de missing link. De huidige vleesvervangers worden alpositief beoordeeld, echter een vaak gehoord aandachtspunt is de smaak wat vaak door een (te) hogedosering van smaakstoffen en zouten wordt gemaskeerd. Het project draagt in zeer grote mate bij aande doelstellingen van het topcluster Agri & Food onderdeel Biobased Economy. Indien succesvol is deimpact enorm. Het project biedt wereldwijd mogelijkheden om de overstap naar de consumptie vanplantaardige eiwitten te verbeteren. Indien haalbaar zal BioscienZ starten met de ontwikkeling van eenproductieproces om op full-scale basis een product te kunnen produceren. Gezien de omvang van deNederlandse markt (om maar niet te spreken over de wereldmarkt) is de potentie enorm. Zowelregionaal, nationaal als over de landgrenzen biedt dit project weer nieuwe kennis. Voor de uitvoeringvan de haalbaarheidsstudie vraagt BioscienZ een bijdrage van € 25.000,- van MIT. De subsidie zorgt vooreen vliegwieleffect waarmee BioscienZ het project sneller en beter kan uitvoeren.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2018-0651
Rijksbijdrage € 25.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2018
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager BioscienZ