Regio Zuid-Holland | Maaltechniek voor chocoladeproductie

Nederland kent een rijke historie in de chocoladeproductie en is op dit moment nog steeds een belangrijke spil met Amsterdam als grootste cacaohaven van de wereld. De productie van chocolade is echter vrijwel geheel uit Nederland verdwenen. De meest cacao wordt geëxporteerd om vervolgens zelf veel goedkopere ‘bulk’ chocolade te produceren. Dit is eenvoudige chocolade met een eendimensionale smaak. Dit staat haaks op de lange traditie van Nederland als toonaangevend chocoladeland en de brede trend naar ‘craft’ en ambachtelijk hoogwaardige, lokaal geproduceerd voedsel, zoals in de markten voor bier en koffie duidelijk zichtbaar is. Dit laatste gaat echter nu samen met kleinschaligheid; kleine productie met veel handwerk en is daardoor arbeidsintensief...Heinde & Verre wil Nederland weer op de kaart zetten met de productie van hoogwaardige chocolade, geheel in de Nederlandse traditie door een nieuwe productiemethode te ontwikkelen voor het malen van cacao nibs. Het maalproces, een van de onderdelen van het productieproces, dient in het totale proces geïntegreerd te kunnen worden, waarbij premium chocolade het eindproduct is. Met deze technieken moet het mogelijk worden op de middelgrote schaal consistent, hoogwaardige chocolade te produceren...Hiervoor beogen we een nieuwe maal- en verwerkingstechniek te ontwikkelen op basis van keramische molens (Ceramic Ball Mills) en geschikt te maken voor verwerking van chocolade. Tevens dient de maaltechniek ingepast te worden in het productieproces. De ambitie van Heinde & Verre is om een productieproces in te richten dat geschikt is voor de productie van ambachtelijke, culinair hoogwaardige chocolade, maar tegelijkertijd voldoende schaalgrootte kan bereiken om commercieel levensvatbaar te zijn. ..Wanneer Heinde & Verre erin slaagt een innovatief en schaalbaar productieproces te ontwikkelen voor hoogwaardige ambachtelijke chocolade, kan dit er mede aan bijdragen dat Nederland haar positie op de markt voor chocola versterkt.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2019-1037
Rijksbijdrage € 20.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2019
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Heinde & Verre