Regio Zuid | Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

De wereld staat voor een grote uitdaging op het gebied van voedselconsumptie. De verwachting is dat de mondiale bevolking verder zal groeien van 7 naar 10 miljard mensen in 2050. Naast deze stijging zullen de opkomende economieën zich verder ontwikkelen en de tendens volgen van toename van consumptie van dierlijke eiwitten. Deze ontwikkeling gaat zorgen voor grote mondiale problemen, zowel op het gebied van duurzaamheid als voedselvoorziening (om met beschikbare gronden te kunnen voldoen aan de stijgende vraag, i.e. meer met minder). Om dit probleem het hoofd te bieden, zal er moeten worden gewerkt aan aantrekkelijke alternatieven. Plantaardige eiwitbronnen kunnen de consumptie van dierlijke eiwitten aanvullen en/of deels vervangen...De voedingsmiddelenindustrie kampt momenteel met het probleem dat er te weinig kwalitatief goede, duurzame en vooral lokaal geproduceerde plantaardige alternatieven beschikbaar zijn met de juiste (water)bindende eigenschappen en een textuur die ze geschikt maakt om te verwerken in vlees- of visvervangende producten. Om deze reden wordt in vegetarische producten nog steeds veel gebruik gemaakt van dierlijke producten als kippenei-eiwit en wei-eiwit (niet geschikt voor veganistische producten). Eiwitten op basis van aardappelen, soja of tarwe worden gebruikt, maar voedingswaarde en functionaliteit zijn voor verbetering vatbaar. Bovendien zijn sommige van deze grondstoffen schaars en hebben daardoor een hoge kostprijs...Doel van dit project is het ontwikkelen van een productieproces t.b.v. het verwerken van (lokaal geproduceerde) voorbewerkte veld

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2019-0935
Rijksbijdrage € 198.100,00
Locatie Nederland
Jaar 2019
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Meatless BV