Regio Zuid | Frequentieverwarming macronutriënten

De markt voor kant-en-klaar maaltijden en bereide/verwerkte vleesproducten is nog steeds groeiende. Daarnaast richt de voedingsindustrie zich steeds meer op manieren waarop bereid voedsel de kwaliteit van verse producten kan evenaren. Echter wordt voor het verkrijgen van een gegaard product, wat is ontdaan van micro-organismen en ziektekiemen, nog steeds hoofdzakelijk gebruikgemaakt van conservatieve, relatief langdurige, verhittingsmethoden zoals stomen en verwarmen met reguliere ovens...First Light heeft uitgebreide kennis van de voedingsmiddelenindustrie en is gespecialiseerd in innovatieve productietechnieken. Eigenaar Dhr. Van Deursen gelooft dan ook dat het mogelijk moet zijn om middels kortstondige verhitting eenzelfde resultaat te bereiken: gegaard product wat is ontdaan van micro-organismen en ziektekiemen. Door het combineren van verschillende frequentie profielen kunnen voedingsmiddelen die opgebouwd zijn uit verschillende nutriënten direct en veel sneller opgewarmd worden...Dit project heeft dan ook als doelstelling om de technische en economische haalbaarheid aan te tonen van de ontwikkeling van een frequentieverwarmer voor de macronutriënten water, vetten, koolhydraten én eiwitmoleculen. Door het gebruik van de combinatie van verschillende frequenties i.p.v. van straling met een frequentie geoptimaliseerd voor slecht enkel de watercomponent (microgolven) ontstaat – in theorie – een concept waar de voedingsindustrie om zal staan te springen, namelijk een gegaard product vrij van micro-organismen en ziektekiemen middels kortstondige verhitting. First Light wil een frequentieverwarmer bouwen waarin meerdere transponders bevestigd zitten. Het werkingsprincipe van de beoogde frequentieverwarmer is anders dan van bestaande apparatuur die werkt op basis van een diëlektrisch verwarmen door het toepassen van een opeenvolgende reeks van frequenties waarbij de afzonderlijke macronutriënten het efficiëntste verhit worden. Het bereiden van voedsel wordt hierdoor veel efficiënter en het verlies van product door uitdroging en krimp significant gereduceerd...Het beoogde resultaat van het project is dat First Light voldoende gegevens heeft om de technische en economische haalbaarheid te beoordelen van de ontwikkeling en vermarkting van een frequentieverwarmer voor macronutriënten. Men wil, zowel voor de technische als de economische aspecten een gedegen analyse van waar de sterke en de zwakke punten van het project liggen, wat de kansen en risico’s zijn, welke middelen nodig zijn om het project te kunnen doorvoeren en wat uiteindelijk de slagingskansen zijn. Daarnaast zijn de resultaten bedoeld voor First Light en toekomstige partners en investeerders (waaronder LIOF) om een goed onderbouwd besluit te kunnen nemen alvorens een gezamenlijk R&D project te starten. Verder zijn de resultaten nodig om de juiste samenwerkingspartner(s) aan te kunnen trekken. De opgedane kennis vormt de basis voor deze besluitvorming.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2019-0801
Rijksbijdrage € 20.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2019
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager First Light BV