Regio Zuid | BOON's bonenfrieten: een diversificatie van het bonen-assortiment

Doelstelling van het project is het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie ter voorbereiding op de ontwikkeling van een zeer innovatief product; een friet van bonen. .De verbouwing van bonen heeft een lage ecologische voetafdruk. De peulvruchtenteelt draagt actief bij aan het verduurzamen en verbeteren van de landbouwgrond, doordat peulvruchten stikstofbindende bacteriën aantrekken – als natuurlijke vorm van bemesting – en doordat de vlinderbloemige planten waaraan de bonen groeien, de bodem los maken. .Daarnaast hebben peulvruchten een bewezen positieve gezondheidseffecten, zoals het verlagen van het LDL-cholesterol, en bevatten ze vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen – zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Op dit moment ligt de gemiddelde consumptie van bonen in Nederland nog onder de aanbevolen hoeveelheid. BOON-Foodconcepts B.V. (BOON) is continue bezig om het gebruik van bonen in voedingsmiddelen verder uit te breiden. BOON ziet dat er enorm veel kansen liggen rondom het gebruik van bonen. De stap naar een nog diverser aanbod van bonen – verspreid over meerdere productcategorieën – kan bijdragen aan een toename van de bonenconsumptie. Derhalve is BOON voornemens om een geheel nieuw product, op basis van bonen, te gaan ontwikkelen. Dit product zal gericht worden op – een voor BOON – nieuwe productcategorie: frieten. .De uiteindelijke doelstelling van BOON is de ontwikkeling van een nieuwe lijn frieten – meerdere SKU’s – op basis van bonen. Hiermee kan BOON de peulvruchten consumptie verder omhoog brengen, het productassortiment uitbreiden, het marktaandeel vergroot en de omzet verhogen. De concrete doelstelling van het project is om, middels het uitvoeren van haalbaarheidsstudies, de ontwikkeling van bonenfrieten voor te bereiden. Hierbij zullen aspecten als technische haalbaarheid, economische haalbaarheid en product-acceptatie ten behoeve van de productie en vermarkting van bonenfrieten getest worden. Deze aspecten zullen getest worden bij bedrijven met een uitgebreide ervaring op het gebied van de productie van groentefrieten (Scelta Products; Kruiningen, Zeeland) en het vermarkten van diepvries producten op de Europese markt (Scelta Mushrooms; Venlo, Limburg). .Naar aanleiding van de geteste technische haalbaarheid – rekening houdend met o.a. geschikte productietechnieken, voedselveiligheid en eventuele aanpassingen op de productielijn -, economische haalbaarheid – rekening houdend met o.a. de ROI en het verdienmodel – en de mate van product-acceptatie, zal een go/no-go op de vervolgstappen van het project gegeven worden. Bij een ‘go’ zal gestart worden met het ontwikkelingstraject ten behoeve van de productie van de bonenfrieten.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2019-0756
Rijksbijdrage € 20.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2019
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager BOON-Foodconcepts B.V.