Regio Zuid | Verwijdering bitterstoffen uit cichorei met behulp van Pertractie
In de voedingssector is er interesse voor de verwerkte wortels als bron van bitterstoffen, als ingrediënt in zogenaamde functionele voeding, en als biologisch gewasbeschermingsmiddel. Dit project is een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden om met pertractie dit te realiseren binnen de processen van Cosun. Voor Pertracta BV zou, bij succes, een nieuwe (grote) sector kunnen worden toegevoegd aan de lijst met potentiële klanten. Pertracta ontwikkelt pertractiemethodes voor allerlei verschillende toepassingen. Deze technologie vergt voor iedere toepassing een uitgebreid R&D-traject. De verschillen zijn te groot om een toepassing voor bijvoorbeeld de halfgeleiderindustrie te kopiëren naar voedselindustrie. De doelstelling is de haalbaarheid onderzoeken van het, met behulp van pertractie, verwijderen en isoleren van bitterstoffen uit een cichoreiwortelextract. In voorgaande onderzoeken heeft Pertracta gewerkt aan toepassingen in de halfgeleiderindustrie. De transitie naar Agro&Food is dusdanig ingewikkeld dat een nieuw onderzoek gerechtvaardigd is. Er moet onderzoek worden verricht naar de materialen van membranen en de bijbehorende doorlaatbaarheid. Zo is er een gerede kans op ‘bleeding’ van de solvent. Als dit gebeurt is de output vervuild en waardeloos. Daarnaast is het idee om de in het huidige proces gebruikte ionenwisselaar en koolstoffilter te verkleinen of zelfs weg te laten. De hypothese is dat dat positief is voor de kwaliteit van de bitterstoffen. Dit alles moet worden onderzocht op haalbaarheid en zijn fundamenteel nieuwe vragen voor Pertracta..Dit project sluit aan bij de Topsector Agro&Food en daarbinnen Missie A en D; 1) waardering van voedsel, 2) ontwikkelen van veilige, duurzame productiesystemen zonder risico’s voor de omgeving en 3) gebruik van organische reststromen is precies wat er in dit project gebeurt..Dit project sluit daarnaast aan bij de ambities van het topcluster Agro&Food uit de RIS3 en dan met name hoofdlijn 3; Sustainable food. Omdat het waarde toevoegt aan de voedselketen. Het product wat in dit project beoogd draagt bij aan de concurrentiepositie van de sector en van Zuid-Nederland. Expliciet wordt in de RIS3 genoemd:.• Valorisatie van reststromen, Energiesector en grondstoffen.• Valorisatie inhoudsstoffen van groenten;.In dit project gebeurt beide precies...