Regio Noord-Holland | Gezondere en meer duurzame injectables voor vlees

Injectie van vlees bestaat voornamelijk uit zout en chemicaliën. Oorspronkelijk bestaande uit zout als conserveringsmiddel, maar ook steeds vaker met smaakstoffen om vlees meer smaak te geven, ook om extra water te binden waardoor het rendement omhoog gaat, de bite malser wordt en de kleur en geur wordt beïnvloed. Op dit moment wordt vooral geïnjecteerd; kipfilet, ham, carpacio, zeeuws spek,pekelvlees ed.Door gebruik te maken van bewerkte plantaardige stoffen, uit ondermeer reststromen, die meerwaarde kunnen geven door de bewerking ervan, kan meerwaarde worden bereikt wellicht op de gebieden van; conserveren, smaakbeleving, vochtbinden, rendement en natuurlijke kleur en geur. En wordt ingespeeld op de trend van hybride vlees.In dit haalbaarheidsproject zal worden onderzocht wat in theorie een goede mix van bewerkte plantaardige ingrediënten zal zijn, wat de kosten daarvan zijn en hoeverre de extra meerwaarde de extra kosten kunnen compenseren. Tevens zal worden onderzocht of de bestaande injectietechnologieën zich lenen voor de voorgestelde bewerkte plantaardige bronnen.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2020-0608
Rijksbijdrage € 19.920,00
Locatie Nederland
Jaar 2020
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager ORFI food ingredients b.v.