Regio Noord | Energiesector-efficiënt drogen van groenten, fruit en algen met optimaal behoud van gezonde inhoudsstoffen
CyanInnoTech BV, begeleid door adviesbureau ASQA Subsidies, onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van het Energiesector-efficiënt drogen van groenten, fruit en algen met optimaal behoud van gezonde inhoudsstoffen. Hoewel methoden zoals vriesdrogen en sproeidrogen snel en goedkoop zijn wordt het voedsel onderworpen aan dramatische temperaturen of vacuüm, waardoor de hoeveelheid voedingsstoffen snel afneemt. De werktemperaturen van standaard industriële droogtechnieken liggen tussen de 75°C en 90°C, terwijl enzymen en andere belangrijke inhoudsstoffen al door temperaturen boven de 48°C worden vernietigd. CyanInnoTech is gespecialiseerd in de productie van Aphanizomenon flos aquae (AFA), een alg met zeer bijzondere inhoudsstoffen. Het bedrijf heeft zelf het innovatieve proces en kweektechnologie ontwikkeld waarmee de AFA zorgvuldig wordt geproduceerd. De beoogde droogtechniek voor verwerking met optimaal behoud van de inhoudsstoffen zal tevens geschikt zijn voor alle soorten groenten en fruit. ....Het haalbaarheidsproject van CyanInnoTech sluit goed aan bij de thema’s van de topsectoren Agro en visserij|Voedings- en genotmiddelen en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. De ontwikkeling van de Energiesector-efficiënte droogtechniek met behoud van voedingsstoffen draagt met name bij aan de innovatiethema’s “Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel” “Consument, Markt & Maatschappij” en “Energiesector & Water”.