Regio Zuid-Holland | Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen

Door stijging van de wereldbevolking staat de wereld voor een grote uitdaging op het gebied van voedselconsumptie. Een plantaardig dieet is een duurzame oplossing en vleesvervangers worden steeds populairder, maar tot op heden is het voedselproducenten niet gelukt om in de buurt te komen van een product met realistische replica van vleesstructuur en -smaak. ..Om een realistische vleessmaak en -structuur te evenaren, hebben vleesvervangers heem nodig. Dit is een complex ijzercomponent dat van nature voorkomt in dierlijke spieren en bloed, en zelfs in sommige planten terug te vinden is. Plantaardige heem zal een perfecte toevoeging aan vleesvervangers zijn, maar er zijn slechts zeer weinig plantaardige bronnen te vinden en niet alle opties zijn geschikt voor de extractie van heem. Heem is echter ook is terug te vinden in microalgen. Door heem uit de algen te extraheren en toe te voegen aan vleesvervangers worden vegaburgers, -worstjes en -balletjes bijna identiek aan echt vlees. ..FUL Foods BV en Lgem BV zien grote potentie in deze plantaardige vorm van heem en bundelen de krachten om het eerste industriële productiesysteem van heem op basis van algen te ontwikkelen. Het proces bestaat uit een kweek- en extractiesysteem, waarbij de Spirulina alg onder gecontroleerde omstandigheden wordt gestimuleerd om zo veel mogelijk heem aan te maken en vervolgens in een extractiesysteem wordt verwerkt tot een puur eindproduct dat kan worden verkocht aan vleesvervanger producenten, zoals Meatless. ..Een dergelijk productiesysteem is volledig nieuw voor de sector en wanneer het mogelijk is om op commerciële wijze heem te produceren, zal het voor een revolutie in vleesvervangers zorgen. De producten worden niet alleen gezonder door het ijzercomponent – een stof dat vaak wordt gemist in een vegetarisch dieet –, maar ook is het bijna niet meer te onderscheiden van echt vlees, waardoor zelfs de grootste vleesliefhebber vaker zal kiezen voor de plantaardige optie.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2021-1170
Rijksbijdrage € 301.802,00
Uitleg Rijksbijdrage Het getoonde bedrag is inclusief de bijdrage van de regio
Jaar 2021
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Aanvrager FUL Foods BV