Regio Zuid-Holland | Savfood coating
Nederland behoort tot de grootste voedselfabrikanten ter wereld. Mondiaal wordt 1/3 van het produceerde voedsel weggegooid . Ongeveer de helft van het verspilde voedsel is fruit, groenten, wortels en knollen. Deze bevatten niet alleen zeer waardevolle voedingsstoffen, waarmee het weggooien kapitaalvernietiging is, maar dit is ook een verspilling van Energiesector en leidt tot onnodige CO2-emissies...[Aanvrager/Partner] wil reststromen uit de voedselverwerkende industrie optimaal benutten en dit verwerken tot waardevolle en ook smakelijke nieuwe voedingsproducten. Met innovatieve methoden worden de reststromen op een food-grade wijze gedroogd en kunnen deze vervolgens hoogwaardig worden ingezet. Dit kan door vriesdrogen, maar ook door middel van verhitting. De insteek is dit volledig met groene stroom te realiseren. De gedroogde componenten worden gebruikt om nieuwe, gezonde, maar ook zeker smaakvolle voedingsmiddelen ontwikkeld. ..Ons hoofddoel is de formulering van een anti-oxidantfilm of -coating uit afvalstromen zoals aardappelschillen, gebruikte thee en koffie te onderzoeken. Wij zijn van plan de extractie van verschillende verbindingen, waaronder zetmeel en polyfenolen, uit deze afvalstromen te onderzoeken. Het is de bedoeling dat de antioxidatieve coating wordt gebruikt als een ingrediënt in de voedselverwerkende industrie, met name kant-en-klare vleesproducten en andere producten die gevoelig zijn voor lipide- of polyfenoloxidase.