Regio Zuid | FermentatIoT
De kwaliteit van wijn en bier wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de oogst en de omstandigheden tijdens het fermentatieproces. De gewenste en ongewenste smaken die door de gist worden geproduceerd wanneer deze suikers omzet in alcohol, zijn afhankelijk van de werkomstandigheden in de loop van de tijd. De meeste alcoholproducenten hebben momenteel geen real-time monitoring van het fermentatieproces, dit wordt meestal handmatig uitgevoerd of testen worden naar een laboratorium gestuurd. Binnen dit project willen Innovius, Brewpi en Innovationinwine een prototype ontwikkelen van een geïntegreerd platform dat realtime monitoring van het wijnbouw-/bierbrouwproces mogelijk maakt. Door data-gestuurde monitoring vanaf de productie t/m de verwerking van agrarische producten tot wijn en bier, is het veel beter mogelijk om voedselveiligheid te borgen en om grondstoffenefficiënte te bereiken. We meten de effectiviteit van het proces en gebruiken niet meer additieven dan strikt noodzakelijk. Minder verspilling betekent ook meer omzet voor de producent en verwerker, of dat er minder productie nodig is voor dezelfde afzet. Door het monitoren van de wijnproductie zal er een betere kwaliteit van de geproduceerde wijn zijn. Dat betekent meer verkoopbare eindproducten, wat zal resulteren in minder verspilling van landgebruik. Via het data-platform komen producenten en verwerkers dichter in contact te staan met elkaar waardoor ook een ketenaanpak voor efficiënt en flexibel gebruik van grondstoffen mogelijk is. Daarnaast kunnen we hiermee ook consumenten transparantie bieden in het product. We willen laten zien waar het vandaan komt, hoe het geteeld en vervolgens verwerkt is..