Regio Zuid | Continuous Radio Magnetic Freezing (RMF): Vriesproces voor superieure kwaliteit vriesvers producten
Het invriezen van voedsel kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van verschillende mondiale maatschappelijke uitdagingen. Door een groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart, stijgt de vraag naar voedsel enorm. Om hieraan te kunnen voldoen moeten er slimme oplossingen ontwikkeld worden. Naast efficiënter produceren en het omschakelen op een minder belastend dieet, is het ook zeer belangrijk om in de gehele keten efficiënt om te gaan met het geproduceerde voedsel. Uit onderzoek blijkt dat ca. 40% van alle geproduceerde levensmiddelen bij het afval terecht komt. In de vriesvers-keten is dit getal vele malen lager, doordat al het voedsel direct wordt ingevroren en pas wordt ontdooid op het moment dat het wordt gebruikt. Daarnaast kunnen oogstseizoen en verwerking ontkoppeld worden, door vers materiaal te bevriezen, op te slaan en in een latere periode als vers te verwerken, hierdoor kan afval tot nul worden gereduceerd. ..Huidige methoden voor het invriezen van voedsel zorgen echter voor schade en verlies van kwaliteit als gevolg door het ontstaan van ijskristallen. Hierdoor worden vriesvers producten vaak als inferieur product gezien door de consument. Daarnaast kost het invriezen volgens gangbare methodieken (e.g. contact freezers) veel Energiesector. Er bestaat echter een nieuwe techniek om producten in te vriezen met uiterst kleine ijskristallen, waardoor de kwaliteit van het product niet wordt aangetast. Deze techniek, Radio Magnetic Freezing (RMF), is momenteel enkel beschikbaar in batch opzet. Hiermee kan maar een beperkte hoeveelheid product worden verwerkt en door de verwerking per lading is de benodigde inzet van personeel groot. Dit maakt het proces tot op heden enkel geschikt voor het invriezen van hoogwaardige producten, zoals kreeft en exclusief vlees. Doelstelling van dit project is dan ook de ontwikkeling van een rendabel continu vriesproces op basis van RMF-technologie. ..Met een continu proces wordt het mogelijk om de voordelen van RMF commercieel schaalbaar te maken voor allerlei voedselproducten. Zo wordt de kwaliteit van eindproducten verbeterd, wordt meer verkoopbaar product bewaard (minder dooi-verliezen), is het Energiesectorverbruik tot 20% lager en kan de verwerking flexibeler worden ingezet. Deze innovatie biedt daarmee vele mogelijkheden voor de verwerking van bevroren product als vers, verlenging van de houdbaarheid en distributie zonder verlies van kwaliteit. Hiermee draagt de technologie bij aan de missies van de KIA “Landbouw, Voedsel en Water”. Het beoogde RMF-proces maakt het daarnaast mogelijk om producten met een beperkte houdbaarheid mondiaal te exporteren, zonder hierbij in te moeten leveren op de kwaliteit. Zo zal het helpen om de positie van Nederland als het Agrofood-exportland bij uitstek te versterken en verbetert het de economische mogelijkheden van boeren en voedselverwerkers in de regio Zuid-Nederland...Het project wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband bestaande uit drie partijen; RMF Europe uit Helmond, Nobleo Intelligent Solutions BV uit Eindhoven en Felcon BV uit Everdingen. RMF Europe is expert op het gebied van procesoptimalisatie voor de voedingsmiddelenindustrie, meer specifiek op het gebied van duurzame vriesprocessen. Nobleo is een toonaangevend ingenieursbureau dat zich richt op diverse technieken, van intelligente regeling tot robotica. Felcon is een innovatieve leverancier van geavanceerde proceslijnen voor de voedselverwerkende industrie. Dit complementaire samenwerkingsverband beschikt gezamenlijk over de benodigde kennis en kunde voor het realiseren van een innovatief continu RMF-proces dat op duurzame wijze kan worden ingezet voor het bevriezen van allerlei voedselproducten op industriële schaal....