Regio Zuid | De easy-oven: Professionele kwaliteit voeding voor ouderen in de extramurale zorg

Verantwoorde voedselbereiding en zelfredzaamheid zijn de sleutelwoorden van dit project: Het verhogen van de zelfredzaamheid van (demente) ouderen en patiënten bij het bereiden van hun eigen maaltijd in de thuisomgeving. ..Vergrijzing is een groeiend probleem in Nederland en ouderen en patiënten moeten en willen langer zelfstandig thuis wonen. Een belangrijk aandachtspunt bij zelfredzaamheid is voeding. Enerzijds vanwege het positieve gezondheidseffect van goede, volwaardige voeding en anderzijds vanwege de noodzaak tot zelfstandig kunnen bereiden van maaltijden. Ouderen en patiënten ondervinden -zeker met het voortschrijden van de leeftijd- diverse problemen bij het bereiden van een eigen warme maaltijd. Door afnemende cognitieve vaardigheden wordt het steeds lastiger om zelfstandig te koken of kant-en-klaar maaltijden te breiden. Men heeft vaak moeite met het lezen en uitvoeren van bereidingsinstructies, bewaard maaltijden op de verkeerde manier of snapt de grote hoeveelheid programma’s van keukenapparatuur niet. Hierdoor ontstaan gezondheidsrisico’s door verkeerde, halfgare of overgare bereiding en gaat belangrijke voedingswaarde verloren...Devapo wil voor deze kwetsbare groep mensen een oven ontwikkelen die het denkwerk kan overnemen die nodig is voor het bereiden of regenereren van maaltijden. De oven moet in staat zijn om in elke situatie de juiste bereiding van de maaltijd te kunnen garanderen. Dit betekent dat het systeem op basis van informatie vanuit een QR code gaatjes in de verpakking moet kunnen prikken en kerntemperatuur moet kunnen meten. Ook moet het systeem gesegmenteerd kunnen verwarmen zodat voor alle maaltijdcomponenten de optimale bereidingswijze kan worden gerealiseerd. Hierdoor wordt het mogelijk om zelfs in de thuissituatie zowel diepvries- als koelvers- en regeneratie maaltijden te bereiden op gecertificeerd HACCP niveau (Hazard Analysis and Critical Control Points). Dit is belangrijk om te allen tijde de kwaliteit van het voedsel te kunnen garanderen en de voedselveiligheid te kunnen waarborgen...Met de ontwikkeling van dit systeem ontstaat een compleet nieuwe markt waarbij professionele maaltijdbereiders professionele kwaliteit maaltijden aan huis kunnen leveren. Vanwege het huidige gebrek aan controle op het bereidingsproces kunnen en willen deze maaltijdleveranciers zich nu niet wagen aan gewaarborgde kant-en-klaar concepten voor thuis (extramurale zorgomgeving). De markt voor deze innovatie groeit de komende jaren explosief door toenemende vergrijzing en de druk op het zorgsysteem. Voor gewaarborgde maaltijden in de extramurale zorg/thuissituatie is deze ontwikkeling een onmisbare schakel. Dat is ook waarom de top 5 maaltijd leveranciers (nu al jarenlang vaste klanten van Devapo) dit project met grote aandacht volgen. Met deze ontwikkeling zouden zij een markt van vele tienduizenden maaltijden per dag open kunnen breken. Bovendien kan het mogelijkheden creëren voor het leveren van gepersonaliseerde maaltijden die zijn afgestemd op de voedingsbehoeftes van de individuele persoon. Hiermee kan invulling gegeven worden aan het verbeteren van de gezondheidsstatus van ouderen en patiënten middels voeding...

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2021-0844
Rijksbijdrage € 20.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2021
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Devapo BV