Regio Zuid | Radio Magnetic Freezing - Vriezen met radiogolven en magnetisme

Het invriezen van voedsel kan een belangrijke bijdrage leveren aan verschillende maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Door groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart, stijgt de vraag naar voedsel enorm. Om hieraan te kunnen voldoen, moeten er slimme oplossingen ontwikkeld worden. Naast efficiënter produceren en het omschakelen op een minder belastend dieet, is het ook zeer belangrijk om in de gehele keten efficiënt om te gaan met het geproduceerde voedsel. .Uit onderzoek blijkt dat ca. 40% van alle geproduceerde levensmiddelen bij het afval terecht komt. In de vriesvers keten is dit getal vele malen lager, doordat al het voedsel direct wordt ingevroren en pas wordt ontdooid op het moment dat het wordt gebruikt. Daarnaast kunnen oogstseizoen en verwerking ontkoppeld worden, door vers materiaal te bevriezen, op te slaan en in een latere periode als vers te verwerken, hierdoor kan afval tot nul worden gereduceerd. Nadeel van huidige invriesapparatuur is dat de kwaliteit t.o.v. vers producten sterk achteruit gaat en het invriezen veel Energiesector kost, waardoor vriesvers producten als inferieur product wordt gezien. ..Radio Magnetic Freezing Europe BV beschikt over een nieuwe vriestechnologie op basis van radiogolven en magnetisme, dat de volgende voordelen biedt: .• Verlaging van het Energiesectorverbruik voor bevriezings- en drogingsprocessen; .• Hogere kwaliteit producten; .• Langere houdbaarheid door hogere afdoding pathogenen; .• Beperken van gewichtsverlies bij invriezen (geen dooiverlies meer); .• Beperken van verkleuring bij invriezen doordat oxidatie van cellen vrijwel niet meer kan;.• Makkelijker om nieuwe producten of nieuwe toepassingen voor producten te ontwikkelen;.• Mogelijkheden om gezondere productconcepten te ontwikkelen, maar met dezelfde kwaliteit en ervaring als ongezonde producten (bv minder vet in roomijs);.• Lagere afhankelijkheid van seizoensgebonden producten, indien je deze kan invriezen en later kan ontdooien zonder kwaliteitsverlies;.• Doordat kwaliteit van product met deze methode na het invriezen hoog blijft, is er minder verspilling van voedsel;.• Met deze technologie zijn er meer exportkansen voor voedingsmiddelen...Dit biedt vele mogelijkheden voor de verwerking van bevroren product als vers, verlenging van de houdbaarheid en distributie zonder verlies van kwaliteit. Hiermee draagt de technologie bij aan de KIA de Kennis- en Innovatie agenda’s (KIA's) MIT 2021 “Landbouw, Voedsel en Water”.Op dit moment is de RMF techniek kleinschalig ontwikkeld in een batch proces. Binnen deze haalbaarheidsstudie richt Radio Magnetic Freezing Europe BV zich op een onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid om deze technologie door te ontwikkelen tot een continu proces voor de versketens met hoge verwerkingscapaciteit. Middels een marktonderzoek worden de vereisten vanuit de markt in kaart gebracht in bestaande versketens (o.a. vlees, vis en ijs) om tot een programma van eisen te komen. Vervolgens worden de resultaten vergeleken met de technische (on)mogelijkheden en vrijheidsgraden van RMF technologie om te concluderen of een (gezamenlijk) ontwikkelingstraject wordt gestart van de RMF continutechnologie. ..

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2021-0840
Rijksbijdrage € 20.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2021
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Elektronica-industrie, ICT
Aanvrager Radio Magnetic Freezing Europe B.V.